Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen over de familie

Emigratie van Neerpelt naar Bloemendaal


Hoe de blekers en bloemisten vanuit het stamdorp Neerpelt terecht kwamen in Bloemendaal en Overveen (stripverhaal).


In de 17e eeuw leefde en werkte een familie Bijvoet als blekers in Bloemendaal en Overveen. Hun geschiedenis wordt prachtig beschreven in het boek van Wim Post, getiteld: 'De blekersfamilie Bijvoet in Bloemendaal'. Wim Post wist al dat deze familie afkomstig was uit Alkmaar en schreef:

.......gaan we terug naar het jaar 1671; dan komen we voor het eerst een Bijvoet tegen: Lambert Jansz Bijvoet, geboren in of om Alkmaar.......

Door onderzoek in de archieven van Alkmaar bleek dat er in de 16e en 17e eeuw al veel familieleden Alkmaar bewoonden. Zie ons artikel: 'Alkmaarse families in de 17e eeuw'. In Alkmaar vonden we het ook het gezin waaruit Lambert Jansz Bijvoet voortkwam. Zijn vader Jan Diericks Bijvoet kocht al in 1630 een huis aan het Ritsevoort in Alkmaar (het huis staat er nog).

In 1984 verscheen een studie van J. Mertens, getiteld: De vier dorpen van de Bank van Pelt (16de-17de eeuw). Bijdrage tot de kennis van de Loonse Kempen en van de teutenhandel. In dit boek bevond zich een emigrantenlijst waaruit bleek dat vele familieleden ondermeer emigreerden vanuit Pelt naar Noord-Holland. Ook de voorouders van de blekersfamilie worden genoemd.

78. Alkmaar, Jan Dierick Beyvoets x Merieken Lambrechts Pellens, uit Neerpelt

De vader van Jan Dierick Beyvoets heette Dierick Beyvoets en deze is momenteel een van onze stamvaders, omdat we van hem nog geen verdere gegevens hebben kunnen vinden.

Deze emigratie vanuit Neerpelt via Alkmaar naar Bloemendaal is tijdens de familiebijeenkomst van 2007 in Haarlem / Overveen als een stripverhaal gepresenteerd.

Om het stripverhaal te starten, klik hier

Om zich te oriënteren in Noord-Holland is de atlas van Blaeu uit 1600 geraadpleegd. Uit kaart 257 zijn twee details gekopieerd.

De reis van Alkmaar (geheel rechts op de kaart) naar Overveen en Bloemendaal (geheel links bij Haarlem) liep via de rand van de duinen. Het IJ was namelijk nog niet doorgebroken naar de zee bij Ijmuiden.
Op de kaart is alleen nog de oude naam van Bloemendaal aangegeven Aelbertsberg.
Afzetgebied van de teuten uit Neerpelt waren de polders noorderlijk van Alkmaar. Emigratiedorpen waren Neerpelt, Obdam en Niedorp.
blaeu 257 Overveen Alkmaar blaeu 257 Alkmaar Spanbroeck

Door op de kaarten te klikken worden deze vergroot weergegeven.

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling