Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen over de familie

Van groothandel in textielwaren tot Bivolino


Toen de hoogtijdagen van de groothandel in specerijen in Hechtel ten einde liep, stichtten enkele familieleden met succes in Hasselt een bedrijf in de textielbranche.


Geschiedenis in het kort

GezinBijvoetPeetersAlphonse Bijvoet (1877-1933) was een van de 'zonen' van het bedrijf "Jacques Byvoet & zonen - Specerijen" te Hechtel.
Alphonse was gehuwd met Irma Elens en woonden aan de Don Boscostraat in Hechtel.
Zie ons artikel: De groothandel in Hechtel.

Toen Alphonse in 1933 stierf werd het bedrijf voortgezet door zijn broer Eugène Byvoetsamen met hun moeder Virginie Peeters en de financiële hulp van broers Xavier en Modest (Maria Josephus).

Irma Elens geeft haar naam "Wwe A. BYVOET" aan de "Groothandel in textielen"; dit afgeleid uit een rekening uit 1950.

Irma Elens in textiel

 

GezinBijvoetElens

De kinderen van Alphonse kwamen in de zaak, Eerst Jacques en daarna Louis na eerst enkele maanden gewerkt te hebben bij distillerie Elens te Hasselt. Van 1952 tot 1976 werkten zij samen aan een bloeiend bedrijf. Rond 1952 hielpen de 4 zusters ook mee; Lucienne huwde Gilbert Vandendriesche en startte zelf een confectiebedrijf in dameskleding. Deze ging in 1980 echter failliet.
De andere zussen trouwden ook en verlieten allen Hasselt. Alleen Monique (Marie Joseph) werkte verder in de vertegenwoordiging van Jean d'Artès herenhemden. Op 13 oktober 1987 werd de onderneming door een brand verwoest.

De pijl op de foto wijst naar de overblijfselen van de stockagerekken. 

3214 brand_1987_stockagerekken



Van groothandel in textielwaren tot "Bivolino" - www.bivolino.com 

In 1950 startten de heren Jacques en Louis Byvoet met een groothandel in textielartikelen. Na enkele jaren besloot men het textielassortiment aan te vullen met zelf geproduceerde werkkledij.

JacquesBijvoet LouisByvoetKlein
Jacques Byvoet Louis Byvoet


Al vlug kwam deze vorm van samenwerking niet meer tegemoet aan de noden van een groeiend bedrijf, waardoor het noodzakelijk werd deze groothandel tot een juridische structuur om te vormen, namelijk de P.V.B.A. Dit gebeurde in 1953.

Bivolino -_Walputstraat_Hasselt_1956Atelier 1956, Walputstraat Hasselt =>

De kleine foto's in dit artikel kunnen vergroot worden door er op te klikken.

De voortdurende bezorgdheid voor sterke concurrentie wekte de noodzaak van specialisatie; een specialisatie die aan de volgende criteria moest voldoen:

  • ruime afzetmogelijkheden
  • modegebonden producten
  • mogelijkheid van confectie volgens industriële techniek.

bivolinologoDaarom opteerden de gebroeders Byvoet in 1954 voor de serieproduktie van overhemden.

In 1956 verhuisde het bedrijf om expansieredenen. Men lanceerde de merknaam "Bivolino", gesymboliseerd door een eekhoorntje. Dit eekhoorntje vormt een garantie voor kwaliteit, afwerking en pasvorm. De P.V.B.A werd omgevormd tot een N.V.

Bivolino -_Geraertstraat_Hasselt_1962

<= Atelier 1962, Gearertstraat Hasselt

Na enkele jaren werd het duidelijk dat bestaande gebouwen en installaties weldra te klein zouden worden. Er werd toen terrein van 2 ha, gelegen langs de nieuwe ringlaan van de stad Hasselt aangekocht.

De eerste fase van het bouwproject werd gerealiseerd eind 1964 en omvatte toen een fabrieksgebouw van 2.500 m2. Door de voortdurend groeiende vraag naar hun produkten, startten de heren Louis en Jacques Byvoet in 1969 de tweede fase van het project dat nog eens 1.500 m2 bedroeg. Zo beschikte het bedrijf, dat 160 werknemers kon aantrekken, op de dag van de officiële inhuldiging op 10 september 1971 door professor Vierick, toenmalig Minister van Economische Zaken, over meer dan 4.000 m2.

3201-1 1971 1971 bivolino_1 thumb 1971 bivolino 2
Nieuwbouw en atelier aan de Ringlaan te Hasselt in 1971

 Haar gebouwen overkoepelden niet alleen moderne ateliers (bestaande uit machines uitgerust met de laatste technische snufjes, vaste burelen (waar de facturatie, de boekhouding en de planning be-dreven werden door electronische machines), vergader- en conferentiezalen, maar ook magazijn- en collectiezalen waar de klanten en leveranciers ontvangen worden.

Het is dankzij deze moderne uitrusting, deze dynamische leiding en het marktinzicht van zijn beheerders dat deze onderneming zijn marktaandeel steeds heeft kunnen vergroten. Het aantal kopende klanten bedraagt nu 800 terwijl men er in 1970 400 telde. Het marketinginzicht van zijn beheerders, dat samen met hun marketing-gerichtheid aan de basis ligt van deze groei blijkt ook duidelijk uit de grote bijdrage die zij leverden aan de hemdenindustrie.

Na jarenlang onderzoek in de hele Benelux voerde men een origineel juniormatensysteem in dat nu nog aan de basis ligt van de snelle expansie van het bedrijf. Voor het nieuwe systeem gebruikte men niet meer de grootte van de halsomtrek om de maat te bepalen, maar de lichaamsgrootte.

Getrouw aan haar industrieel en commercieel programma oordeelde de directie dat het moment gekomen was om de bestaande collectie en fabricatie uit te breiden tot dames- en meisjesbloezen. Ook werd in beperkte mate nachtkledij geproduceerd.
Deze nieuwe activiteiten leidden onvermijdelijk tot nieuwe ontwikkelingen die hun realisatie vonden in 1973, tijdens de derde fase van het bouwproject. Tijdens die periode werden de fabricatieoppervlakten verdubbeld, productie-installaties werden aangepast en automatische naaimachines aangekocht. Men telde toen 180 werknemers die een omzet realiseerden van 125 miljoen B.F.

1973InauguratieRingHasseltNieuweGebouwenBivolino

Groepsfoto ter gelegenheid van de inauguratie van de 3e fase van de nieuwbouw in 1973

Helaas was 1974 het begin van de moeilijkheden. De crisis deed haar intrede !
Men moest nieuwe opties nemen, de structuren aanpassen aan de nieuwe marktimperatieven, de organisatie versterken en het beleid hervormen. Om aan deze objectieven te beantwoorden werd in 1976 de N.V. Byvoet gesplitst in de "N.V. Confectiebedrijf Byvoet", belast met alle commerciële en industriële activiteiten, en de "N.V. Immo-Crutsen", belast met het immobiliënbeheer. Het kapitaal van de N.V. Confectiebedrijf Byvoet is vastgelegd op 20.000.000 B.F., dit van de N.V. Immo Crutsen op 10.000.000 B.F. .

Nu verlaten circa 1.000.000 hemden en bloezen het bedrijf, geproduceerd door circa 300 werknemers. Deze indrukwekkende hoeveelheid, die een omzet betekent van 225.000.000 B.F., verraadt het dynamisme en de voortdurende expansie.
Dit is, ruw geschetst, de evolutie van een groot avontuur, zowel menselijk als professioneel, dat verre van voltooid, de N.V. Byvoet tot een harmonieuze expansie zal brengen, ten dienste van de Belgische bevolking.

Bivolino1998 kleinHet gebouwencomplex in 1998 aan de Prins Bisschopssingel in Hasselt

 


 

bivolinowebsite

www.bivolino.com

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling