Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Het kasteelke van Xavier Byvoet


De villa werd gebouwd in 1920 op de hoek van de Runkstersteenweg en de Mgr. Kerkhofsstraat in het gehucht Runskt net buiten het stadscentrum van Hasselt en staat op een terrein van ruim 45 are. Deze villa wordt in de volksmond door de Hasselaren/Runkstenaren nog steeds het Kasteelke van Byvoet genoemd.

BrandKasteeltjeByvoetNa de bewoning door onze familie geraakte het gebouw en belendende park jammer genoeg in verval. Allerlei daklozen en gebruikers van verdovende middelen verschaften zich, eind jaren '90 van vorige eeuw, toegang tot het afgesloten pand. Dit leidde uiteindelijk tot een (vermoedelijk) aangestoken hevige brand. Iets na 23 uur werd de brandweer gewaarschuwd, maar ondanks dat deze snel ter plaatse was ging een gedeelte van de eerste verdieping en de zolder in vlammen op en werd er voor miljoenen schade aangericht.

Het pand was toen nog eigendom van onze familie en de gemeente Hasselt schreef een brief aan de eigenaren met het verzoek hun verantwoordelijkheid te nemen en zorg te dragen voor volledige afsluiting. Later werd het kasteel met het terrein door de gemeente aangekocht voor 14,7 miljoen. 

KasteelByvoetGerenoveerdIn 2005 werd er door de Stad Hasselt besloten om er sociale woningen in onder te brengen. In het park rondom heeft de Hasseltse Huisvestingsmaatschappij in 2007 drie losstaande woonblokken gebouwd, waarin respectievelijk 5, 3 en 7 appartementen zijn voorzien. Het kasteeltje zelf is omgebouwd tot 6 appartementen. Achter de villa is een monumentale beuk bewaard gebleven.


Gelezen in Inventaris Onroerend Erfgoed - Kasteel Byvoet (ID: 216497)

 klik op de afbeelding voor een vergroting =>


De villa werd kadastraal geregistreerd in 1907 in eigendom van Emile Cruts - Vanbrabant. Ten noorden, achter de villa, was er een langgestrekt smal volume aanwezig (vandaag gesloopt), mogelijk was dit een dienstvleugel met wagenhuis. In 2007 werd de villa herbestemd tot sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Hasseltse Huisvestingsmaatschappij.

Eclectische villa op een verhoogde begane grond met cottage-invloeden. Baksteenbouw met een breukstenen plint en twee bouwlagen onder een complex vernieuwd leien dak. Centrale toegangsrisaliet met puntgevel en rechts tegen de gevel torenvolume van twee en halve bouwlaag. De bovenste bouwlaag van het torenvolume is uitgewerkt met pseudovakwerk. Het overkragende dak wordt gedragen door schoorstukken. Bij de renovatie werd het dak volledig vernieuwd, waarbij ook het wolfseinde van het inkomrisaliet en de hoge schoorsteen verdwenen. Ook de ingesnoerde spits van het torenvolume wijzigde. Links van de toegang: ronde erker over twee bouwlagen. Er werd gebruik gemaakt van natuursteen (blauwe hardsteen?) voor omlopende banden en waterlijst, diamantkoppen en de dorpels. Ook witte baksteen verlevendigd de gevel. Gevarieerde muuropeningen waarbij het schrijnwerk overal werd vervangen, deels met referenties naar de oorspronkelijke indelingen. De achtergevel werd grondig gewijzigd met de aanbouw van een nieuw volume.

Oorspronkelijke webbladzijde

 


"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling