Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Jaargang 2010



26-12-2010  Wie kent nog een Crousaz ?

Beste meneer/mevrouw,

Zoekend via google naar CROUSAz+ROZEMA, ontdekte ik een Anneke ROZEMA die zich via uw website bekend heeft gemaakt.

Ik ben zelf op zoek naar nazaten van Jelte Leonardus Antonius ROZEMA (zijn moeder was CROUSAZ, Catharina Hendrina Anna ).

Ik zou graag met haar in contact komen. Kunt u mij hierbij helpen?

Met dank en vriendelijke groet,
Wilma Ripperda


Om Spam te voorkomen wordt hier niet het E-mailadres van Wilma genoemd. Mocht u iets weten, zend het dan aan info@bijvoet.org. Wij zullen het dan doorsturen.

Al na een paar dagen konden we dank zij bemiddeling van onze leden het volgende van Wilma vernemen:
Hallo,
Het loopt als een trein.
Ik heb net een eerste mail gestuurd naar een nieuwe achterachternicht en ben heel erg blij om na jaren nu duidelijk een stap verder te komen. Onze Opa's zijn broers en haar Vader en mijn Moeder, neef en nicht.
Ik kon niet meer achterhalen wanneer ik het verzoek naar jullie site heb gedaan maar omdat het heel lang geleden was, had ik eigenlijk geen hoop meer om nog iets te horen.
Dank voor jullie "bemiddeling" en meteen de beste wensen gewenst voor het nieuwe jaar.
met vriendelijke groet, Wilma Ripperda

24-12-2010

Kerst in de Sint Bavo

te Haarlem


Onze ledenvergadering in 2007 werd gecombineerd met een rondleiding in de Sint Bavo te Haarlem. Deze kathedraal is de "werkplaats" geweest van de kunstenaar Han Bijvoet.

Op de foto wijst Olav Bijvoet, de zoon van Han Bijvoet, onze leden op de gebrandschilderde ramen en de fresco's op de foto welke zijn gemaakt door de kunstenaar.

De Sint Bavo komt ook uitgebreid in beeld in het artikel over Han Bijvoet op onze website.
Klik hier.

 

Op de nederlandse televisie is op 1e kerstdag een uitzending te zien vanuit de Sint Bavo op Nederland 1.  Aanvang 13:20.




15-12-2010  Bidprentjes in het CBG te Den Haag

Zoals bekend zijn de gegevens voor onze database en website voornamelijk afkomstig van het World Wide Web. Toch is een bezoek aan een archief onontbeerlijk.

Zo werd door mij in december weer eens na 15 jaar een bezoekje gebracht aan het Centraal Bureau Genealogie te De Haag. Aldaar het "dossier Bijvoet" opgevraagd en daar wat huisvlijt gevonden. Belangrijkste in het dossier was de waren de oorspronkelijke getypte geschriften van Luca Hofstee voor publicatie van de toenmalige stamboom uit 1955 van de blekers en bloemisten uit Overveen.

Daarnaast werd een enveloppe gevonden met een honderdtal bidprentjes; netjes uitgeknipt uit de kranten.
Op onze website is er veel aandacht voor belangrijke familieleden. Dat het in de familie niet allemaal zo rooskleurig was bewijst wel de advertentie over de krankzinnigheid van een Bijvoet. Dan valt op dat het woord "krankzinnigheid" tegenwoordig niet meer gebruikt wordt.

Dat de familie een flinke dosis handelsgeest bezit is algemeen bekend. Het toppunt van deze handelsgeest is te vinden op onderstaand bidprentje.



 
8-12-2010  Puzzelen naar Reesje Bijvoet

Vandaag ontvingen wij de volgende E-mail:

Ik ben in het bezit van een  vanuit Calgary, Canada  gelopen anzichtkaart met een Mei 1912 poststempel. De kaar is ondertekend door eene "Jo" en gericht aan (Reesje) Miss Ph Bijvoet,p/a Mevr Mutsears-Bijvoet, in de Hendrikhoogstr te Nijmegen. De kaart is vervolgens doorgezonden naar de stationsstraat te Tilburg.  Mijn vraag is of u bekend bent met "Jo". Is zij een Bijvoet of Mutsears en is zij naar Canada geemigreerd.
Met vriendelijke groeten, Jan Krijff.


zoekenMet de huidige winteravonden een mooie gelegenheid voor onze familieleden om deze puzzel op te lossen. De E-mail bevat namelijk een heleboel namen en vooral plaatsnamen die zich lenen om onze prachtige zoekmachine op los te laten. Alleen met slim zoeken komt u er uit.

Nevenstaand een heel klein voorbeeld wat de zoekmachine allemaal kan. Bij het zoeken op voornaam heeft men zelfs de keuze om met beginletters te werken of met een naam die klinkt als (soundex).

Uw oplossing s.v.p. zenden aan info@bijvoe.org. Wij zorgen dan dat het gegeven wordt doorgezonden.


7-12-2010  Jeanne Evéquoz

Nevenstaande foto van Jeanne Evéquoz uit Fribourg heb ik een tijdje geleden ontvangen, maar ik weet helaas niet meer van wie.
Het is een foto gescand van een bidprentje. De foto was echter nauwelijks op onze website te publiceren vanwege het verschijnsel "moiré". Vooral een scan van een krantenfoto vertoont dit verschijnsel en geeft een heel hinderlijk ruitjespatroon door de foto heen. Met wat kunstgrepen is het toch gelukt en kon ik haar foto publiceren bij haar persoonskaart (klik hier).

Leo Bijvoet
23-10-2010  Verslag bijeenkomst 2010 in Ootmarsum

Rond 10 uur werd bijeengekomen in hotel restaurant Van der Maas in Ootmarsum. Met een kop koffie kon worden bijgekomen van de lange reis naar Twente en kon men al dan niet opnieuw kennismaken met leden van de familie. Dit was voor deze dag ons thuishonk voor de ledenvergadering. Het verslag van de ledenvergadering 2010 is te vinden op onze website in de rubriek A1 - Alles over de vereniging of door HIER te klikken.

Tijdens de ledenvergadering werd Luca Hofstee benoemt tot erelid van de vereniging waarbij de voorzitter memoreerde dat Luca aan de wieg heeft gestaan van de huidige stamboom van Dierick Beyvoets met de publicatie van de familie in het Nederland's Patriciaat.

De leden werden op de hoogte gebracht van de laatste loodjes om te komen tot een VZW (Vereniging Zonder Winstoogmerk). Bijna direct na deze dag kon in Het Laatste Nieuws van
27-9-2010 kond worden gedaan van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Verder werd besloten in 2011  de ledenvergadering te koppelen aan een familiereünie vanwege het 10-jarig bestaan van de stichting vereniging. De volgende leden waren bereid de organisatie van die dag op hun schouders te nemen.
  • Auke Buyvoets (contactpersoon)

  • Henrieke Buyvoets

  • Gert-Jan Buyvoets


lunchTussen de middag werd genoten van een voortreffelijke lunch waarbij opnieuw alle gelegenheid om gegevens en wetenswaardigheden over de familie uit te wisselen.

Hierna werd door Michel Buyvoets een presentatie gehouden waarom we speciaal naar Ootmarsum waren gekomen. Ook de handel en wandel van de familie Buyvoets in Ootmarsum kwam uitgebreid aan de orde.

Vervolgens werd de heer Ben Morshuis welkom geheten die op speciaal verzoek van Gert-Jan Buyvoets als stadsgids ons die middag rondleidde door Ootmarsum. Tijdens deze rondleiding bleek dat we echt in de stad van de familie Buyvoets terecht gekomen waren. We konden geen autochtone bewoner van Ootmarsum tegenkomen of er volgde wel een hartelijke begroeting met een van onze leden.

Uiteraard werd tijdens de stadswandeling de welhaast gebruikelijke groepsfoto gemaakt.




borrel Wie schetst onze verbazing toen we in een van de straatjes van Ootmarsum vergast werden op een behoorlijk sterke borrel. Heelhuids zijn we teruggekeerd bij Van der Maas, waarbij we na een laatste drankje afscheid namen van ootmarsum en van elkaar.






De hier afgedrukte foto's (en nog veel meer) zijn gemaakt door Auke Buijvoets en Tom Bijvoet.

De foto's van Tom staan als diavoorstelling op internet. KLIK HIER

De foto's van Auke staan op ons eigen forumKLIK HIER


27-9-2010  Mededeling:

Bijvoet & Byvoet Stichting i.o.

is met ingang van 16 augustus 2010 gewijzigd in

Bijvoet & Byvoet Familie VZW

afgekort B&BF VZW            

zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 01/09/2010

Het zal behoorlijk wennen zijn, maar eindelijk  hebben we na 10 jaar onze familieclub een wettelijke basis gegeven door de oprichting van een Vereniging Zonder Winstoogmerk.

Bij de oprichting van onze familieclub in 2001 waren we van mening een Stichting in het leven te moeten roepen. Bij de uitwerking bleek een Vereniging Zonder Winstoogmerk de aangewezen wettelijke basis voor onze familieclub.

De oorspronkelijke statuten zijn aangepast aan de wettelijke voorschriften waarbij de doelstellingen zoals geformuleerd in 2001 niet zijn aangepast. De volledige oprichtingsakte kan gevonden worden op de website http://www.ejustice.just.fgov.be , maar zijn ook op onze website te vinden:

Oprichtingsakte Bijvoet & Byvoet Familie VZW

Er zijn voor het bestuur van de stichting vereniging nogal wat werkzaamheden te verrichten om te voldoen aan de wettelijke eisen van een VZW. Daarnaast zijn ook vele aanpassingen nodig op onze werkwijze en op onze website. De wintermaanden zijn er goed voor. We houden u op de hoogte!

Bestuur Bijvoet & Byvoet Familie VZW
Leo Bijvoet (voorzitter)


28-8-2010  Ledenvergadering in Ootmarsum

Beste (familie)leden,
 
Hierbij een herinnering aan de uitnodiging voor de algemene ledenvergadering van de Bijvoet & Byvoet Stichting, welke gehouden zal worden op
 
              ZATERDAG 25 SEPTEMBER IN OOTMARSUM.

 
Ook niet-leden zijn van harte welkom. Zij kunnen ook aanwezig zijn bij de ledenvergadering, maar hebben daar uiteraard geen stemrecht.
 
In verband met de lunch graag bericht aan  info@bijvoet.org  met hoeveel personen u aanwezig zal zijn (als niet al eerder opgegeven).
Misschien interessant om te vermelden dat ons bestuurslid Tom Bijvoet uit Petincton in Canada zich ook aangemeld heeft voor deze dag.
 
Uw gastheren voor deze dag zijn Michel en Gert-Jan Buyvoets.
Mocht u vragen hebben over deze dag, stuur dan even een E-mail aan info@bijvoet.org .
 

HET PROGRAMMA VOOR DEZE DAG IS ALS VOLGT:

10:00 tot 11:00 uur - Welkom met koffie
U bent deze dag vanaf 10:00 uur van harte welkom in:

 

         

  Grotestraat 7, 7631 BT  Ootmarsum

Mocht u met het openbaar vervoer komen, neem dan even contact op met info@bijvoet.org ; mogelijk kunnen we dan vervoer regelen.
Van 10:00 tot 11:00 uur kunnen we hier uitgebreid (hernieuwd) kennismaken met onze (familie)leden en bijkomen van de reis onder het genot van een kop koffie.
Ook de rest van deze dag is Van der Maas ons gasthuis.

11:00 tot 12:30 - Ledenvergadering
De belangrijkste agendapunten zijn:
- Bijvoet & Byvoet Familie VZW
Eindelijk is het zover. De Bijvoet & Byvoet Stichting is niet meer. Van een Stichting i.o. zijn we geformaliseerd tot de Bijvoet & Byvoet Familie VZW (Vereniging Zonder Winstoogmerk).
De statuten zijn gepubliceerd in de Belgische Staatscourant. Toegelicht zal worden de belangrijkste consequenties voor de inrichting van onze "vereniging".
- Stand van zaken m.b.t. de stamboom van de familie
- Stand van zaken m.b.t. de website van de familie
- Voorstel familiereünie in 2011 vanwege 10 jarig bestaan
- Rondvraag

12:30 tot 13:30 - Lunchbuffet
Koffie, thee en frisdrank zijn gedurende deze dag voor rekening van de stichting, sorry, vereniging.
Alcohol is voor eigen rekening.
Hopelijk heeft u er geen bezwaar tegen dat we voor de lunch een eigen bijdrage vragen van
15 euro per deelnemer.

13:30 tot 13:45 - Buijvoets in Twente
Een jaar of tien geleden dachten we nog (binnen onze vereniging) dat de oorspronkelijke familienaam Buijvoets was uitgestorven. Wie schetste onze verbazing dat we in Ootmarsum een stam ontdekten met de naam Buijvoets (Buijvoets I presume.....).

14:15 tot 15:30 - Stadswandeling met Ben Morshuis
Gert-Jan heeft Ben Morshuis bereid gevonden met ons een stadswandeling te doen. Hij kan ons veel vertellen over de geschiedenis van Ootmarsum, waardoor we beter inzicht krijgen waarom juist daar de Buijvoets-stam is ontstaan.  Uiteraard staan we stil bij de 'Buijvoets-sporen' waarvan er nog vele zijn terug te vinden.
http://www.bmsootmarsum.nl/

Tot ca. 17:30 - Napraten / Naborrelen
Aansluitend aan de stadswandeling is er gelegenheid tot napraten al dan niet onder het genot van een borrel (eigen rekening).


8-9-2010  Bijvoet met uitroeiing bedreigd

Eind Augustus werden we via de kranten opgeschrikt met oproepen  om  familie van ons met wortel en tak uit te roeien

Alhoewel het nu alleen nog maar over familie van ons gaat wordt in onderstaand artikel er echter op gewezen dat wij als familie nauwelijks van elkaar zijn te onderscheiden.
 
Ambrosia
In de zomer en nazomer bloeit een aantal kruiden die sterk allergeen pollen vrijlaten in de lucht. Tot deze kruiden horen de Bijvoet en twee soorten Ambrosia, de Alsemambrosia en de Zandambrosia (de naam komt van de Griekse godenspijs ambrosia). We besteden speciale aandacht aan de Ambrosia om de lezer alert te maken op deze plant. Waarom vraagt u zich ongetwijfeld af. Wel, Ambrosia komt steeds meer voor in Nederlandse tuinen vooral door het voeren van vogeltjes met vogelzaad waarin ambrosiazaadjes kunnen zitten en het mogelijk warmer worden van ons klimaat. We hebben het dan vooral over de Alsemambrosia. De Ambrosia komt van oorsprong uit Amerika, waar ze een lastig te bestrijden onkruid vormt en bovendien één van de hoofdoorzaken van hooikoortsklachten is. Ze bloeien hier bij ons vanaf half augustus tot in oktober. Als je de plant herkent in je tuin kun je de plant het beste verwijderen voordat hij gaat bloeien en voorkom je de verdere verspreiding ervan. Je helpt daarmee ook de mensen die gevoelig zijn voor de pollen van deze soorten en voorkomt mogelijke hooikoortsklachten als gevolg van de Ambrosia.

De Alsemambrosia
De Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia) behoort tot de familie van de composieten waartoe o.a. ook de Paardenbloem, de Margriet, de Aster en de Bijvoet horen. De meeste composieten hebben hoofdjes met kleurrijke bloemen en worden dan ook vooral door insecten bezocht en bevrucht. Maar een aantal is windbestuiver. Ze brengen veel pollen in de lucht. Tot deze soorten, die nogal onooglijke en geen fraai gekleurde bloeiwijzen hebben, behoren het zeer algemeen op ruderale terreinen voorkomende onkruid Bijvoet en ook Ambrosia. Bijvoet en Ambrosia lijken bovendien ook nogal op elkaar en het is de kunst om de tot 1 meter hoge Ambrosia te kunnen onderscheiden van de Bijvoet. De Alsemambrosia heeft dubbel geveerde bladeren die in het onderste niet bloeiende deel van de plant tegenoverstaand zijn en hogerop in het deel waar ook de bloei optreedt verspreid langs de stengel. In tegenstelling tot de eveneens dubbel veerdelige bladeren van de Bijvoet zijn de bladeren van de Alsemambrosia aan de onderzijde groen en die van Bijvoet zilverwit viltig. De stengels van de Alsemambrosia zijn behaard, die van de Bijvoet vrijwel kaal. De mannelijke bloeiwijzen vormen een tros die van onder naar boven toe rijpt en de mannelijke bloemetjes hebben een vrijwel kaal schaalvormig omhulsel (zie ook onze ambrosia video’s op www.pollennieuws.nl).

Maurice Martens Bron: Pollennieuws © 2010


4-8-2010  Gastenboek geheel vernieuwd

Ons gastenboek werkte voor geen meter, zelfs voor geen centimeter.
De reden was dat niemand in de gaten had wanneer iemand een bericht in ons gastenboek had geplaatst. Er werd dus ook bijna nooit door niemand op een bericht gereageerd; frustrerend voor de degene die het bericht plaatste en niet erg attent van ons. Dank zij Alwin vonden we een standaard Forum programma op Apollo Hosting (de uitstekende plek in Amerika waar ook onze gehele website staat geparkeerd).

Men bereikt ons forum door in het hoofdscherm van onze website te klikken op:
 

D4

Gastenboek / Forum  (Gebruiksaanwijzing)   Nieuw !!!

Het nadeel van het oorspronkelijke gastenboek was dat geen van onze leden in de gaten had dat iemand een bericht had geplaatst in ons gastenboek.
Het nu geïnstalleerde programma geeft de mogelijkheid dat alle leden automatisch per E-mail geattendeerd worden als iemand een bericht plaatst op ons forum en dit ook kan beantwoorden.

De meeste leden van de Bijvoet & Byvoet Familie zullen geen whizzkids zijn en enige moeite hebben met het gebruik van ons forum. Toch willen we alle leden vragen het gebruik van ons forum uit te proberen. We hebben speciaal voor de ouderen onder ons een gebruiksaanwijzing op het hoofdscherm geplaatst. Ook zonder gebruiksaanwijzing is het de moeite waard om alle hyperlinks in het forum gewoon uit te proberen. Het forum kan niet stuk gemaakt worden.

De whizkids onder ons worden verzocht opbouwende kritiek te leveren ( info@bijvoet.org ) op de wijze waarop momenteel dit gastenboek is ingericht.


1-8-2010    Geen vuile was buiten de deur

Een bijzonder gezin is het echtpaar Teun Neut (alias Antonius Bijvoet) en zijn drie (?) echtgenotes, Aafje Pietersdr., Dieuwer Gerritsdr. en Dieuwertje Groot.

Klik hier voor de webpage van deze drie gezinnen in onze database.

De buitenechtelijke zoon van het echtpaar Antonius Bijvoet en Dieuwertje Groot heet naar zijn vader Antonius Bijvoet. Deze Antonius trouwde in 1824 met Crelisje Cornelisse Groot (Brakeboer).
Vorige week ontvingen we van de huwelijksakte die we hebben gepubliceerd op de webpage van dit gezin. Zie: http://www.bijvoet.org/genealogy/getperson.php?personID=I2299&tree=Arien

De transcriptie van deze trouwakte is niet helemaal gelukt. Er zijn een paar onleesbare of onbegrijpelijke woorden voor ons in deze akte die we met een vraagteken versierd hebben. Vooral zijn we benieuwd naar de tekst: "Jan Brink oud 47(?) jare beroep arbeider woonplaats Grotebroek, voon(???) van de bruid". Welke relatie heeft Jan Brink met de bruid? Wie kan onderstaande tekst lezen?

 


Graag uw oplossing naar info@bijvoet.org.

We hebben verder de indruk, en alleen maar de indruk, dat er iets niet klopt in deze familie. Mocht iemand een vermoeden hebben hoe een en ander nu werkelijk in elkaar steekt, dan zouden we dat graag willen vernemen.

N.B.: Twee ons welbekende bezoekers (geen familieleden) van onze website hebben gezorgd voor de oplossing. In bovenstaande tekst moet worden gelezen: "oom van de bruid". Aangezien dit ook klopt in de context is de transcriptie als zodanig aangepast en gepubliceerd bij dit echtpaar op de website. Geen mooie zin, maar hopelijk wel duidelijk.


3 juli 2010  Uitnodiging ledenvergadering 2010

Leden van de Bijvoet & Byvoet Stichting,

Hierbij nodigen wij u uit voor de ledenvergadering welke gehouden zal worden op:

zaterdag 25 september 2010 in Ootmarsum

De agenda en het programma zal nog worden rondgemaild, maar vermoedelijk zal het een rustige vergadering worden, waarbij het accent zal liggen op de plannen voor een eventuele reünie ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de Bijvoet & Byvoet Stichting in 2011.

In verband met de voorbereidingen voor deze dag (vergaderlokaal en lunchgelegenheid) stellen we het op prijs als u alvast kenbaar wilt maken met hoeveel personen u deze dag in Ootmarsum wil bijwonen.

Vermoedelijk zullen we de dag beginnen met een ruime koffiepauze van 10 tot 11 uur om de leden van verre de nodige ruimte te geven. Het programma vanaf 11 uur zal nog nader bekend worden gemaakt worden.

Waarom Ootmarsum?

Zoals bekend was onze familienaam in de 17e eeuw voornamelijk Buijvoets. De familienaam Bijvoet of Byvoet bestond toen nog niet. Bij de oprichting in 2001 van de B&B Stichting bleek tot onze grote droefenis de familie met de naam Buijvoets in Neerpelt geheel uitgestorven. Wie schetst onze verbazing toen de laatste Buijvoetsen in Neerpelt rond 1800 geëmigreerd bleken naar Ootmarsum en daar een levendige familietak hadden opgebouwd. Als we dat toen geweten hadden waren we nu uiteraard de “Buijvoets Stichting”.

<![if !vml]> <![endif]>Ootmarsum verkreeg al stadsrechten in 1300. De bebouwing van de grotere steden in de omgeving zijn ten offer gevallen aan de industriële revolutie. Deze revolutie is aan Ootmarsum voorbijgegaan en het stadscentrum bevat dan ook veel oude pittoreske huizen en straatjes.We kunnen uiteraard niets beloven, maar het zou dus mogelijk moeten zijn om de eerste voetsporen van de familie Buijvoets uit Neerpelt in Ootmarsum terug te vinden.

De organisatie van de ledenvergadering 2010 hoopt aanvullend op de ledenvergadering de leden van de Bijvoet & Byvoet Stichting te kunnen trakteren op een kennismaking met het prachtige stadje Ootmarsum.

Bijvoet & Byvoet Stichting,
voor deze, Leo Bijvoet


30-5-2010  Staatscourant van 9 juni 1823

De Koninklijke Bibliotheek heeft alle kranten vanaf de 17e eeuw gedigitaliseerd en gepubliceerd op de website  http://kranten.kb.nl/

Uiteraard hebben we direct gekeken of er ook een Buijyvoets voorkomt in de database. De zoekmachine leverde 3800 treffers voor de naam "Bijvoet".

Een heel werk om alle 3800 kranten te doorzoeken of er nog interessante artikelen over onze familie tussen zitten. Na slechts een kwartiertje snuffen op de mooie website kwam onderstaand krantenartikel tevoorschijn. Mooi is het eerste bericht; eigenlijk nog mooier het tweede bericht.

 

Staatscourant 9 juni 1823 (zie hierboven)
Het eerste bericht betreft Hendrik Antonie Bijvoet. Het lijkt simpel om deze Hendrik Antonie Bijvoet even in onze database te vinden. We moeten echter toch de hulp inroepen van onze familie om deze Weledelgestrenge Heer thuis te brengen. Uw oplossing graag mailen aan info@bijvoet.org

Het tweede bericht gaat weliswaar niet over onze familie, maar het bericht over Prins Hendrik tekent grandioos de sfeer waarin onze familie in de 19e eeuw leefde. Vooral de plaats Bentheim leidt er toe om op Internet te googelen. Dan blijkt het kasteel in Bentheim historisch een belangrijke plaats in te nemen in onze vaderlandse geschiedenis. Bekend is dat onze koningin Emma meer dan eens verbleef in het kasteel van Bentheim. Zij is echter geboren in 1858, dus dat was dus niet "hoogstdeszelfs" moeder. Wie weet te reconstrueren naar wie prins Fredrik op weg was?

Staatscourant 2 mei 1818
Franciscus Bijvoet te ’s Gravendeel mag zich met 47 anderen hengsthouder noemen van Zuid-Holland.

Noord Brabander 27-8-1844
Verkoping goederen Simon Petrus Bijvoet

Arnhemsche Courant 1-6-1845
Huwelijksaankondiging P. van der Linden met C. Bijvoet

Bredasche Courant 7-3-1847
Benoeming tot dijkgraaf S.P. Bijvoet Nieuwe

Rotterdamsche 16-8-1861
Bevallen van een zoon M.M. van Andringa Bijvoet, echtgenoot van A.A. Hagen

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant 20-1-1865
P.F. Bijvoet benoemd tot onderwijzer te Zetten.

Nieuwe Tilburgse Courant 14 april 1913
Bijvoet staat opgesteld als middenvelder (heet dat zo?) voor de voetbalwedstrijd Nederland-België. Het was even zoeken, maar het blijkt hier te gaan om Andries Rudolf Cornelis Bijvoet. Bij aanklikken van deze hyperlink komt u terecht op zijn webbladzijde. Daar bleek al eerder een document te zijn opgenomen over zijn voetballen.

Het Vaderland 6 augustus 1928
Leuk artikel over P.N. Bijvoet, oprichter van de ANWB. Dit artikel leent zich om op te nemen op zijn eigen webbladzijde. Klik hier. Daarna naar beneden scrollen en op de hyperlink KRANTENBERICHT klikken.

OPROEP
Als u het leuk vindt om de website http://kranten.kb.nl/ door te plussen op de 3800 Bijvoeten, en u komt een leuk artikel tegen, meldt ons dan in welke krant u dat gevonden heeft (info@bijvoet.org) zodat we het bij de desbetreffende persoon op kunnen nemen in de stamboom. Het was in die tijd nog niet gebruikelijk om voornamen of roepnamen op te nemen in de kranten. Dus ook graag uitzoeken welke Bijvoet het betreft in onze stamboom.


17-4-2010     Hechtels verleden in woord en beeld

Wij kwamen in contact met de heer Snoeks, schrijver van het boek "Hechtels verleden in woord en beeld". Uit dit boek ontvingen wij twee prachtige foto's van de fabriek in Hechtel. Deze foto's kunnen op groot formaat worden bewonderd in het artikel op onze website in paragraaf C1 getiteld: De Hechtelse familietak.

    

 

Een paar weken later ontvingen we van de heer M. Rits uit Tremelo in België aanvullend een foto van een speelkaart met op de achterzijde reclame van Byvoet - Freres uit Hechtel (Limburg).

Ook dit is toegevoegd aan het artikel over de fabriek in Hechtel met dank aan de bezoekers van onze website die de moeite nemen om ons deze gegevens toe te spelen.

 

12-4-2010  Pastoor Paul Bijvoet overleden
 

Van de directe familie vernamen wij dat de Eerwaarde Heer Paul Bijvoet is overleden.

 

Om voor het eeuwig leven te verrijzen met de Heer, ging van ons heen uit dit leven Eerwaarde Heer Paul Bijvoet

Priester van het Bisdom Hasselt. Geboren te Maasmechelen op 22 april 1925.

 

- Priester gewijd te Luik op 3 juli 1949

- leraar Bisschöfliche Schule te Sankt-Vith 1949-1963 en pastoor te Crombach en Weisten,

- directeur College Saint Joseph te Dolhain-Limbourg 1963-1965,

- onderpastoor te Dolhain  1964-1966,

- prefect Hoger Handels- en Taleninstituut te Genk 1966-1968,

- fidei-donumpriester, leraar-pastoor te Gatagara in Bisdom Nyanza (Rwanda) 1968-1977,

- pastoor Lanklaar Sint Paulus 1977-1991,

- Emeritus, ere-pastoor van Lanklaar, vanaf 1991.

 

Op 22 maart 2010 godvruchtig overleden in het ZOL Campus Sint-Barbara te Lanaken, gesterkt door het Heilig Sacrament van de zieken.

 

De uitvaartdienst met plechtige eucharistieviering zal opgedragen worden in de kerk Sint-Barbara, Populierenstraat te As Ter Heide op zaterdag 27 maart 2010 om 10.30 uur, gevolgd door de crematie te Hasselt. De teraardebestelling van de urne zal gebeuren op de begraafplaats van Lanklaar.

 

Dit melden u bedroefd, maar vol geloof in de Verrijzenis met Christus:

 

De heer(†) en mevrouw(†) Jules Bijvoet, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen

De heer(†) en mevrouw(†) Gerard Vossen-Bijvoet, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen

De heer(†) en mevrouw(†) Albert Bijvoet, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind

De heer (†) en mevrouw José Bijvoet, kind, kleinkinderen en achterkleinkind

 

Monseigneur Patrick Hoogmartens, Bisschop van Hasselt

Zijn confraters, priesters van het Bisdom Hasselt en van het Bisdom Luik.

De families Bijvoet en van den Dyck.

 

Met bijzondere dank aan de Eerwaarde Zusters van de Voorzienigheid te Lanklaar

en de directie en het personeel van rusthuis “Huize Pallieter” te As.

 

Schriftelijk rouwbeklag: Familie Byvoet-Ramael, Nieuwe Steenweg 65, 3840 Borgloon.

 

Lanaken, 22 maart 2010.

 


10-4-2010 Gezocht: Cornelia Klok-Bijvoet

Zoals bekend levert de mooie genealogische website www.genlias.nl ons geheel automatisch regelmatig nieuwe gegevens voor onze website. Meestal kunnen we de gegevens inpassen in een van de ons bekende stambomen, maar af en toe kunnen we geen familieverband vinden en moeten we de gegevens noodgedwongen opnemen in de Verzameling Buijyvoets.

10 jaar geleden waren in de Verzameling Buijyvoets zeer veel familietakjes opgenomen waar we geen raad mee wisten. Gelukkig konden we in de loop van de jaren steeds meer familie overhevelen naar een van de ons bekende stambomen. Op dit moment bevinden zich in de verzameling nog "maar" 150 Buijyvoetsen (ongeveer 15% van het totaal aantal familieleden met de naam Buijyvoets). Gelet op de doelstellingen van de Bijvoet & Byvoet Stichting nog 150 teveel.

Tot ons verdriet hebben we vandaag Cornelia Bijvoet getrouwd met Simon Klok moeten toevoegen aan onze Verzameling Buijyvoets.

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Noord-Hollands Archief
Algemeen Gemeente: Amsterdam
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: reg.14;fol.34
Datum: 07-05-1902
Bruidegom Cornelis ter Hoeve
Leeftijd: 24
Geboorteplaats: Amsterdam
Bruid Dorothea Klok
Leeftijd: 29
Geboorteplaats: Amsterdam
Vader bruidegom Dirk ter Hoeve
Moeder bruidegom Alida Maria van Zeventer
Vader bruid Simon Klok
Moeder bruid Cornelia Bijvoet
Nadere informatie Erk. 2 kinderen.;beroep Bg.:kleermaker;beroep vader Bg.:smid

Vooral de tekst "Erk. 2 kinderen" intrigeert ons.

Wie helpt ons om Cornelia Bijvoet uit de Verzameling Buijyvoets te lichten?


7-4-2010 Jazzpianist Gé Bijvoet

Regelmatig krijgen we de vraag of jazzpianist Gé Bijvoet familie van ons was (zie zijn website www.gebijvoet.com. Contact gezocht en gevonden met Gé en die wist te vertellen dat binnen zijn familie een stamboom aanwezig is en hij bracht ons in contact met zijn zus Ronic Bijvoet.

Ronic stuurde direct per post de door haar verzamelde familieleden en daarmee konden wij 80 familieden toevoegen aan de stamboom van Arien Bijvoet. Schreven wij nog in Het Laatste Nieuws van 31 maart 2010 dat de stamboom van Arien Bijvoet 1812 familieleden telde; dat aantal is nu dus 1892.

Zoals altijd door ons gesteld is de geschiedenis van onze familie belangrijker dan de droge opsomming van data en jaartallen. Ook Ronic lardeerde haar genealogische gegevens met vele interessante feiten.
Interessant bijvoorbeeld is het volgende over
Claas Ariensz Bijvoet (1794-1863) x Antje Slooten (1796-1864).

Claas woonde in Noordeindermeer (=Noordermeer).
Het Noordeindermeer is zoals bijvoorbeeld ook de Beemster en de Schermer ontstaan omstreeks 900 door veenafslag. Als laatste landaanwinning in Noord-Holland werd het Noordeindermeer in 1647 drooggelegd. In Noordeindermeer woonde onze Claas op een grote boerderij met weilanden tot in de verre omtrek.

Tot de nalatenschap van Klaas Bijvoet behoren dan ook zijn huis en weilanden in de Noordeindermeer (gemeente Zuid en Noord Schermer), weilanden en een perceel bouwland in de Meningweerd (gemeente Zuid en Noord Schermer), een perceel bouwland (gemeente Akersloot) en weilanden in de Eilandspolder (gemeente Graft).

Klaas Bijvoet was dus een rijk man. Hij bezat boerderij en weilanden (50.000 gulden), roerende goederen waaronder 5 certificaten (ieder 1000 Weense Florijnen) ten laste van het Keizerrijk Oostenrijk (8.000 gulden) en vorderingen aan particulieren en vooral ook de R.K. Kerk in De Rijp (90.000 gulden).

De kerkelijke inzegening van de kerk in De Rijp was op 11 juli 1861 in aanwezigheid van het kerkbestuur waaronder Klaas Bijvoet uit de Mallemeer (= Noordeindermeer). Op 8 juli 1863 was de kerk voltooid en werd toen geconsacreerd.
In 1868 schreef pastoor Preyer: "Van de erven K. Bijvoet ten geschenke gekregen Klok en Uurwerk voor de toren. De klok weegt 424 kilo, is gegoten in 1667, nu gekocht bij den Israeliet Gobes te Amsterdam tegen
f 1.30 het kilo".

Deze klok was dus al 200 jaar oud en was gegoten door Petrus Hemony die behoort tot het wereldberoemde geslacht van klokkengieters in Lotharingen. Omstreeks 1620 waren in het dorp Levécourt in Lotharingen meer dan 30 gieters gevestigd, allen familie van elkaar. In 1642 vestigden Francois en Pierre Hemony zich in de welvarende Nederlanden in Zutfen en maakten daar carillons voor Zutfen, Deventer, Arnhem, Groningen, Haarlem en in 1655 het "klockegespel voor het nieuwe raedthuys" te Amsterdam.
Kort daarna verhuisden de broers naar Amsterdam, waar ze ondermeer het car


» Allemaal zien         » Dia voorstelling