Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Jaargang 2011


26 december 2011

InterviewTom Bijvoet verdedigt Sinterklaas in Canada

De Nederlandse gemeenschap in Canada is teleurgesteld dat het Sinterklaasfeest in Canada werd afgeblazen omdat enkele lieden protesteerden tegen het in hun ogen discriminerende karakter van Zwarte Pieten.

Recent is op Internet de website TulipTV de lucht ingegaan. Het is een Canadese website "for people who feel connected with the Dutch culture. It’s for those who seek that feeling of coming home, without the flight. It’s for those who speak Dutch and those who descended from Dutch speakers".

Op TulipTV een interview met Tom Bijvoet over het afblazen van het sinterklaasfeest.
 

 

20 november 2011

Fietsenmaker Bijvoet in Wassenaar

De Wassenaarse Krant van 15 november publiceerde een foto van het geboortehuis van
D. Bijvoet in Wassenaar
met de vraag waar dit pand stond.

Het huiswerk voor onze familie is deze keer om uit te zoeken wie deze  D. Bijvoet  is en waar deze thuis hoort in de stamboom.

D. Bijvoet staat voor Divera Bijvoet. Vera mailde ons dat zij in dit pand is geboren en dat haar vader Nicolaas Bijvoet (1915-1992) hier zijn bedrijf had. Nicolaas was getrouwd met Alida Zuiderduin.


29 oktober 2011

Poortje

In de verzameling van Jan Bijvoet troffen we een tekening aan van een poortje, getekend in 1862 door Antoon Bijvoet.

We vermoeden dat het hier Anthonie Nicolaas Bijvoet betreft (1801-1878). Deze kennen we als grondlegger van de bloembollenteelt en van het artikel Vakantiereis naar Londen in 1827.

Rechtsonder staat op de tekening aangegeven: "Antoon Bijvoet, leerling van Tauzel".

Eenieder die nadere inlichtingen kan verstrekken wordt verzocht dit kenbaar te maken aan info@bijvoet.org.

Op de webbladzijde van Anthonie Nicolaas Bijvoet is de tekening op groter formaat afgebeeld.


25 oktober 2011

Bijpoot

Schelden doet geen zeer.
Wie van ons is niet al eens uitgescholden voor "bijpoot"?

Op internet is nu zelfs een website te vinden met een aantal foto's waarbij met een fotobewerkingsprogramma voetballers voorzien zijn van een extra been. De daarbij gevoegde tekst geeft een pseudo-medische verklaring van deze bijvoet-ziekte van voetballers.


 24 oktober 2011

Van azijnmakerij tot bierbrouwerij

In Het Laatste Nieuws van 14-4-2008 is een bezoek gememoreerd aan de later dat jaar overleden Jan Bijvoet. Zoals toen geschreven was Jan een van de drie neven die in de 2e wereldoorlog hard werkte aan de stamboom van de familie en daarbij heel wat documenten en foto's van en over de familie verzamelde. Recent ben ik op bezoek geweest bij zijn dochter Maaike en mocht de verzameling van Jan over onze familie inzien. Een prominente plaats in de verzameling had de familietak Van Dieren-Bijvoet. Er zijn ongeveer 50 familieleden geweest die deze naam droegen. Voor zover wij weten is deze familietak thans uitgestorven. Jan had ongeveer 20 oude portretten van de familie Van Dieren-Bijvoet welke nu allemaal in de stamboom zijn opgenomen.

In de verzameling vonden we ook bijgaand  document over een azijnmakerij.

Het document verhaalt heel in het kort de geschiedenis van de azijnmakerij "De Hertekop" aan de Nieuwe Gracht in Haarlem vanaf de oprichting in 1735 tot de opheffing van het bedrijf in 1909. Opvallend voor onze genealogie zijn de in dit document genoemde eigenaren, namelijk:

Familiegenealogie

Op het eerste oog zijn de eigenaren van de azijnmakerij geen familie van ons. Op het tweede oog blijken het allemaal aangetrouwde familieleden te zijn. Alle eigenaren bevinden zich dan ook in onze stamboom. Vandaar dat door aanklikken van de naam hierboven u doorverbonden wordt met de gezinsgegevens van de eigenaren. Bij deze eigenaren kon nu ook hun relatie met de azijnmakerij worden aangegeven.

Oprichter van de azijnmakerij is Jan Hoogeveen. Deze droeg zijn bedrijf over aan Nicolaas van Bemmel. De eerste vrouw van Nicolaas van Bemmel was Maria Hoogeveen. Vermoedelijk is Maria dus een dochter van Jan.
De familie Hoogeveen wordt verzocht zo vriendelijk te zijn om uitsluitsel te geven over het familieverband tussen Jan en Maria Hoogeveen en te zenden aan
info@bijvoet.org.

Familiegeschiedenis

De azijnmakerij als familiebedrijf uit Haarlem is intrigerend. Er zijn veel overeenkomsten met het familiebedrijf Gebr. Bijvoet uit Overveen. Op verjaardagen van de familie zal in die tijd in de rokerige voorkamer door de mannen alleen maar gesproken zijn over azijn en bloembollen.

Aardig is dat George Reekers behalve azijnmaker tevens schrijver is van het dagboek over de vakantiereis naar Londen in 1823. Daardoor is het niet verwonderlijk dat door hem op 6 juni 1823 een excursie is gemaakt naar Meux's Brewery (no:37) en Brewery Withbread (no:38).

Het proces van de azijnproductie heeft blijkbaar sterke overeenkomsten met het brouwen van bier. Het zal dan ook geen toeval zijn dat G.J.A. (George) van Dieren-Bijvoet zijn zoon Rinse betrok bij de azijnmakerij en met zijn zoon Anthonius Bierbrouwerij De Krans in Utrecht oprichtte.


21 oktober 2011

Wanneer gaat uw foto in de prullenbak ?

Uw fotoalbum wordt gekoesterd door uw kinderen.
Uw kleinkinderen bewaren het album op zolder.
Uw achterkleinkinderen gooien het in de prullenbak.

            

Red uw voorouders uit de prullenbak en ontruk ze aan de vergetelheid.
Maak uit het fotoalbum op zolder van elk familielid een kopie en zend deze aan info@bijvoet.org .

Het is de bedoeling om daarbij een al dan niet uitgebreid levensverhaal over het familielid  mee te sturen. Wij zorgen voor plaatsing in de stamboom. In tegenstelling tot een fotoalbum zullen de foto's in de stamboom onnoemelijk veel langer bewaard blijven.

Vanwege de wet op de privacy zijn de foto's en levensverhalen van nog levende familieleden uitsluitend zichtbaar voor leden van de Bijvoet & Byvoet Familie.


15 oktober 2011

Bijvoet werkt als een startkabel

Voor u gelezen op Internet.

Bijvoet werkt als een startkabel, leer ik op de cursus ‘Plant Spirits’, gegeven door Andrew Cox, leerling van Eliot Cowan (Westerse grondlegger van de helingwijze ‘Plant Spirit Medicine’). De plant geeft energie voor sterke beweging; het kan de kick geven om de levensenergie door te laten stromen als die is geblokkeerd. De indianen kenden de transformatiekracht al van de plant. Als iemand bijvoorbeeld bezeten was, zorgde bijvoet dat de energie van de entiteit geneutraliseerd werd. De plant staat ook bekend als een onkruid dat maar doorgroeit.

lees meer


14 oktober 2011

Paard terug in de moederschoot

Deze aquarel / krijttekening (?) (60 x 40 cm) is rechtsonder gesigneerd: Jo Bijvoet 1941.

Op de achterzijde heeft Jo Bijvoet geschreven: "Uit dankbaarheid / Ter herinnering aan de oorlogsdagen 1941- 10 mei / Jo Bijvoet".

 

Door op de figuur hiernaast te klikken wordt deze vergroot weergegeven en kan dan desgewenst worden afgedrukt.

 

Mevrouw van Rijn uit De Lier vond jaren geleden de tekening in een schuurtje. Het was toen van iemand die van paarden hield en de tekening ooit had gekocht op een kerkbazar. Nadat de tekening jarenlang heeft gehangen in het huis van mevrouw van Rijn was het bij een verhuizing weer naar zolder verbannen.

 

Toen mevrouw van Rijn op onze website meer werk van Jo Bijvoet tegenkwam dacht ze dat de familie Bijvoet wel interesse zou hebben in deze tekening. Zij heeft contact met ons opgenomen en de tekening geschonken aan de Bijvoet & Byvoet Familie.

 

Aangezien het de bedoeling is dat familieobjecten zoveel mogelijk "in de familie blijven" kunnen geïnteresseerde familieleden contact opnemen met info@bijvoet.org om het paard weer een goed tehuis te geven.

 

Er zijn meer werken van Jo Bijvoet opgenomen in de rubriek "Registratie familieobjecten" op onze website. Joanna Elisabeth Agnes Bijvoet leefde van 1909 tot 1979 en was het 5e kind (van 7) van Ir. Jan Bijvoet die getogen was in huize Tetterode in Overveen en directeur was van scheepswerf De Biesbosch (zie Het Laatste Nieuws van 3 oktober 2011).

 

Door familieleden zijn verschillende familiefoto's van het gezin op onze website geplaatst. Toch hebben we nog geen foto van Jo Bijvoet als kunstschilder. Ook weten we weinig van haar levensloop.

Wie van haar familie kan een foto van Jo Bijvoet zenden aan info@bijvoet.org ?

Ook een levensbeschrijving wordt zeer op prijs gesteld.

 

 


12 oktober 2011

Er wordt over ons gelopen!

De kleine stamboom van Antonius Bijvoet hebben wij voornamelijk kunnen reconstrueren uit de documentatie betreffende de opschriften op de grafzerk in de Grote Kerk in Alkmaar.

Tot op heden was het ons echter niet gelukt om de deze grafzerk daadwerkelijk te vinden in de vloer van de kerk. Alkmaarder Kees Bijvoet is er achteraan gegaan en mailde ons het volgende.

Na verschillende hand- en spandiensten van allerlei mensen is het mij gelukt om de betreffende zerk van onze voorouders te vinden. Het nummer 962 blijkt een nummer van het totale aantal zerken dat in het middengedeelte ligt. Er zijn vijf gedeelten gemaakt dus er zijn er evenzoveel mogelijkheden om de steen te kunnen vinden. Een kennis van mij was er vrij zeker van dat het om zerknummer 91 zou moeten gaan, en na het noemen van haar naam, was er iemand van de Grote Kerk bereid mij te helpen. Er kwam een hele grote kaart van alle zerken met hun nummers tevoorschijn en zelfs toen kwamen we er niet uit. Toen werden die vijf sectoren duidelijk en die hebben we allemaal nauwkeurig bekeken. Onze steen ligt inderdaad vlak bij de plek die aanvankelijk werd aangewezen. Alleen ligt de steen omgedraaid zodat nummer 91 veranderde in nr 16. Verder is de steen oud en het gegeven dat er inmiddels 70.000 bezoekers bezoekers per jaar over heen wandelen, maakt dat de tekst niet meer herkenbaar is. Hierbij wat foto's die ik van de steen heb gemaakt.
Groet uit Alkmaar, Kees Bijvoet

 

Familie die een pelgrimstocht willen ondernemen naar deze grafsteen van de familie kunnen nevenstaande plattegrond aanklikken. Deze wordt dan vergroot weergegeven en kan worden afgedrukt.

Geinteresseerd wie onder deze steen liggen? Zie het artikel:

Alkmaar - waar drie stambomen samenkomen

 


10 oktober 2011

De Buijyvoets Bode 2011 on-line

In het kader van de familiebijeenkomst in september is naar alle familieleden per post de derde uitgave van De Buijyvoets Bode gezonden. In ieder geval aan alle familieleden waarvan we via Internet een postadres konden vinden.

De Buijyvoets Bode 2011 is nu opgenomen op onze website en door aanklikken van De Buijyvoets Bode 2011 is deze in te zien en eventueel af te drukken.

Mocht u een van uw familieleden een exemplaar willen zenden, dan graag naam en postadres zenden aan info@bijvoet.org. Wij verzenden dan alsnog een exemplaar.


7 oktober 2011

Testamenten van  onze voorouders te koop

Op de on-line catalogus van Antiquariaat Van der Steur. Kruisstraat 3 in Haarlem (www.vandersteur.nl) vond een van onze familieleden aanbiedingen betreffende interessante manuscripten van onze voorouders. Aangeboden wordt:

BELGIE, NEERPELT (BELGISCH LIMBURG), GIJBELS, BUYVOETS, BROUNS Stukken betr. een huis en land te Neerpelt (L), manuscript, folio, 22 p.

1) Testament 11-6-1788 van Anthony Gijbels, pastoor van Neerpelt.
Hij benoemt Henricus Buyvoets tot universeel erfgenaam met opdracht dat zijn goederen moeten overgaan op de kinderen van diens schoonbroers Wilhelmus Noits en Petrus Brouns.

2) Testament 1-6-1818 van Hendrik Buyvoets, pastoor te Neerpelt.
Hij legateert een bempd aan zijn nicht Maria Elisabeth Brouns.

3) Op 29-2-1840 leent Johanna El. Buyvoets wed. Peter Brouns te Neerpelt, geld op onderpand huis en land te Neerpelt.

4) Op 2-8-1853 verkoopt Anna Helena Brouns, herbergierster te Axel, wed. Jan van Beers en dochter van Peter Brouns en Johanna El. Buyvoets een derde van een van leemaerde gebouwd huisje te Neerpelt aan haar broer Peter Laurens Brouns, schrijnwerker te Neerpelt.

ad 1) en 2) betreffende Anthony Gijbels en Hendrik Buyvoets

Door de enorme verschillen in de schrijfwijze van namen kan beter gezocht worden op een andere zoekterm. Een mooie gelegenheid om de Google zoekmachine op onze website eens uit te proberen. Invullen van de zoekterm pastoor leidt ons al direct naar het gewenste resultaat.

We vinden de persoonlijke webbladzijde van Henricus Buyvoets (1750-1820) en lezen daar ook direct de connectie van Henricus met Anthony Gijbels. We lezen daar namelijk:

In het boek "De Sint - Niklaaskerk van Neerpelt" wordt op bladzijde 33 de loopbaan van Henricus (Hendrik) besproken.
Hendrik werd circa 1775 kapelaan in Neerpelt onder pastoor Antoon Gybels. Tijdens de Franse Revolutie weigerden de pastoor en ook kapelaan Hendrik de eed van haat aan het koningdom af te leggen. Vanwege een daaruit voortvloeiend deportatiebevel moesten zij vluchten.
Van 1797 tot 1802 was de uitoefening van het katholieke geloof practisch onmogelijk. Toch bleef de kerk ondergronds voortleven. De inwoners van Neerpelt verschalkten de rijkswachters door op de koehoorn te blazen om de gelovigen voor het gebed op te roepen. Hendrik heeft in het geheim in het naburige dorp Lommel heel wat kinderen gedoopt.
Buyvoets had de naam "klokkenvriend". Hij liet drie klokken gieten, namelijk:
In 1815 voor de grote kerk met de inscriptie: IN HONOREM SANCTAE LUCIAE H.BUYVOETS PASTOR IN NEERPELT HENRICUS PETIT ME FECIT ANNO DOMINI MDCCCXV.
In 1815 voor de St. Willibrorduskapel van het Herent met de inscriptie: IN HONOREM SANCTI WILLIBRORDI H.BUYVOETS PASTOR IN NEERPELT HENRICUS PETIT ME FECIT ANNO DOMINI MDCCCXV.
In 1819 voor de hoofdkerk met de inscriptie: SANCTA (afbeelding Onze-Lieve-Vrouw) MATER DEI ORA PRO NOBIS H.BUYVOETS PASTOR IN NEERPELT MDCCCXIX.

Volgens de statuten houden we ons niet alleen bezig met familierelaties, maar vooral ook met de familiehistorie. Met bovenstaande tekst hebben we een stukje familiehistorie blootgelegd. Na enige manipulatie kunnen we ook alle genoemde namen en hun familierelatie ophoesten.

 

En passant komen we met de familierelaties ook de reden te weten waarom Pastoor Gijbels zo genereus zijn bezittingen vermaakt aan de familie Buyvoets. De bezittingen komen namelijk terecht bij alle kleinkinderen van Anna Gijbels. En Anna is welhaast zeker directe familie van pastoor Anthonij Gijbels.

ad 3) en 4) betreffende Johanna Elisabeth Buijvoets (1736-1803)

Familiehistorie
De aantekeningen in de aanbieding van het antiquariaat over de erfstukken bleken al bij de desbetreffende familieleden in onze stamboom te zijn opgenomen.

Familierelatie
Door met de Google zoekmachine op onze website te zoeken op schrijnwerkerhadden we alras de familierelatie gevonden van alle in de aanbieding van het antiquariaat genoemde familieleden.

Met dank aan Martin Bijvoets voor het attenderen op de aanbiedingen van het Antiquariaat.


4 oktober 2011

Presentatie tijdens familiebijeenkomst 2011

Tijdens de familiebijeenkomst van 2011 in Den Dolder bij Utrecht is aan de hand van een powerpointpresentatie teruggeblikt op de ontwikkelingen die onze vereniging heeft meegemaakt in de afgelopen 10 jaar.

In de rubriek "Alles over onze stamboom" is deze presentatie gepubliceerd voor familieleden die het nog eens rustig willen bekijken of voor degenen die niet in de gelegenheid waren de familiebijeenkomst bij te wonen.

Start hier de powerpointpresentatie


3 0ktober 2011

Scheepswerf De Biesbosch van Ir. J.J.W. Bijvoet

Op de persoonlijke webbladzijde van Ir. Jan Jacob Wllem Bijvoet staat vermeld dat hij grondlegger en directeur was van Scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht.

In Het Laatste Nieuws van 28 september hebben wij onze leden geattendeerd op de mogelijkheid automatisch E-mails te ontvangen als er ergens weer wat gepubliceerd is op Internet over onze familie. Vandaag kregen we via deze mogelijkheid het volgende bericht.

Scheepswerf "De biesbosch" opgericht in 1917 is niet meer dan een verlaten terrein. Einde van een tijdperk. De laatste grote werf van het eiland van Dordrecht sloot haar poorten in 2000. Velen hebben zich bij deze scheepswerf voor een lange periode ingezet bij de produktie van schepen en duwbakken.

Op de hoogtijdagen werkten hier meer dan 750 mensen. In haar ruim tachtig jarige bestaan heeft De biesbosch een kleine 900 schepen gebouwd. De biesbosch specialiseerde zich in de duwvaart en passagierschepen. Het grootste schip dat ooit van de helling gleed was de 154 meter lange Bulk carrier Mesna . Ondanks de vele orders daalde het aantal werknemers gestaag , tot zo'n 250 in de jaren negentig. Bij de viering van het 75-jarige bestaan in 1992 werd nog hoopvol vooruit gekeken. Met het verdwijnen van de Biesbosch-werf komt voor de nieuwbouw van grotere schepen in Dordrecht een einde. De overgebleven hellingen eenzaam wachtend op een volgend schip dat nooit meer komen zal . Na 83 jaar valt ook het doek voor deze werf. Hierbij een foto-impressie van het weinige dat nog over is van De Biesbosch.

Meer foto's over deze vergane glorie zijn te vinden op een aparte website over deze scheepswerf op Internet.


29 september 2011

Mandenmaker Kees Bijvoet miljonair?

In Het Laatste Nieuws van gisteren (28 september 2011) is aangegeven hoe men zich kan abonneren op een automatisch E-mailbericht als er weer eens wat nieuws op Internet verschijnt over onze familie.
Toen we onszelf hiervoor aanmeldde kwam er tot onze verrassing een krantenbericht tevoorschijn waarin opgenomen de volgende alinea:

Uit liefde voor de stad Alkmaar en het jaarlijkse ontzetfeest op 8 oktober liet Kees Bijvoet in zijn erfenis vastleggen dat de Ontzetvereniging na zijn dood zijn bezittingen zou krijgen. Het gaat om een groot bedrag waarvan de vereniging inmiddels al een voorschot van vijf ton heeft ontvangen (enzovoorts).

We vermoeden dat het hier gaat om Kees Bijvoet, geboren in 1934, die evenals zijn vader een mandenmakerij dreef op de Achterdam in Alkmaar. Zie zijn persoonlijke webbladzijde.

Ook het artikel Alkmaar - waar drie stambomen samenkomen is aangepast (ge-up-dated) naar aanleiding van dit bericht.

Het lijkt een interessante geschiedenis van een interessant familielid. Want hoe wordt een mandenmaker miljonair? We hopen dan ook dat de directe familie uit Alkmaar en omgeving meer gegevens over deze Kees Bijvoet kan zenden aan info@bijvoet.org om op die manier onze familiehistorie te verrijken.


28 september 2011

Bijvoet in  HET LAATSTE - INTERNET - NIEUWS

We hebben allemaal wel eens onze naam getypt in de zoekmachine van Google. Momenteel geeft dat 349.000 resultaten; meestal artikelen over het plantje Bijvoet, maar ook veel resultaten uit onze eigen website. Wel leuk om eens te doen, maar daarna niet zo interessant meer.

Momenteel kunnen we ons echter "abonneren" op alle recente nieuwe documenten, foto's, enzovoorts, die op Internet verschijnen over Bijvoet (of Buijyvoets).

Hiervoor in de Google zoekmachine in de zwarte werkbalk klikken op "Meer" en "Nog meer" en "Alerts". Dan verschijnt onderstaand invulformulier.

 

Na het invullen van het formulier met de eigen achternaam en het aangeven hoe en wat u ontvangen wilt, krijgt u nog een E-mail als bevestiging van het "abonnement".

Om direct naar het invulformulier te gaan:http://www.google.nl/alerts?hl=nl


24 september 2011

Bijvoet op pad op het Bijvoetpad

Steeds meer familieleden ontdekken het Bijvoetpad. Het is altijd leuk om je naam onderweg tegen te komen en dan niet alleen op vrachtwagens op de snelweg. Trouwens een foto van die vrachtwagen al ook nog weleens verschijnen in Het Laatste Nieuws.

Er zijn al eerder familieleden geweest die het Bijvoetpad ontdekt hebben. Zie Het Laatste Nieuws van 21-5-2004 en 26-11-2005.

Alle informatie over het hoe en waarom van het Bijvoetpad is te vinden in het artikel
Betekenis van Bijvoet op onze website.


3-9-2011

De eerste foto is binnen

Een dag na de geslaagde familiebijeenkomst met het bezoek aan het KNMI, onderstaand de eerste foto gemaakt op het bordes van het hoofdgebouw. De organisatoren van de volgende familiebijeenkomst worden verzocht een groter bordes uit te kiezen voor het maken van de ondertusen gebruikelijke groepsfoto.

wordt vervolgd

Kees Dekker van het KNMI haalde herinneringen op uit de tijd dat hij met Herman Bijvoet samenwerkte. Hij heeft destijds ook Herman Bijvoet uitgebreid geïnterviewd. Lees in onze artikelenreeks op de website: Dr. Herman Bijvoet - Hoofddirecteur van het KNMI te Den Bilt

Daarna werd een zeer interessante lezing gehouden over het werk van de KNMI. Helaas niet goed opgelet om alles hier te herhalen, maar gelukkig verwezen de rondleiders naar de website van het KNMI.
De hoofdpagina van de website van het KNMI is www.knmi.nl .
Op deze hoofdpagina bevindt zich een zoekveld. Als daar BIJVOET wordt ingetypt krijgt men allerlei doorverwijzingen binnen die website naar artikelen en interviews van Herman Bijvoet.
Ook de zeer interessante uitleg over het werk van het KNMI kan men allemaal op deze website terugvinden. Zo leerden we het verschil tussen land en waterijs(je) en de invloed ervan op het zeespiegelniveau.

Nog eerder dan Piet Paulusma kreeg de familie Buijyvoets tenslotte inzage in de meest recente voorspellingen van het KNMI over het weer in heel september 2011.

Na afloop van de rondleiding werd in de prachtige zonovergoten tuin van het KNMIeen picknick gehouden, waarnaiedereen moe maar voldaan huiswaarts keerde.

KNMI; heel hartelijk bedankt.


22-8-2011

Ontcijfering van een tweede voornaam gevraagd

Van een zeer oude Cornelis Geerit Bijvoets, overleden in 1660, van de stamboom Heyndric Bijvoet uit 's-Gravenmoer vonden wij op Internet in het archief van Breda een begraafakte. De tekst is voor ons moeilijk leesbaar. Door op de akte hiernaast te klikken wordt deze in een apart venster vergroot weergegeven.

Gelukkig is de tekst door archivarissen al grotendeels ontcijferd en de ontcijferde tekst is al opgenomen in de stamboom op de webbladzijde van Cornelis en luidt:

Stadsarchief Breda, Archiefnummer HKV, Archiefnaam Hervormde Gemeente Breda Kerkvoogdij, Deelnummer 58a. Registernaam Begraafposten in de rekeningen van de Grote Kerk, Code B_HKV_058a, 1659-1660, Pagina 45v
Cornelis woonde in het Manhuis. gebruik van baarkleed, betaald biergeld en overluiden.

We hebben de indruk dat in de akte tussen Cornelis en Bijvoets een tweede voornaam vermeld staat, maar dat ook de archivarissen er niet uitkwamen om deze te ontcijferen.

Oplossing s.v.p. zenden aan:   info@bijvoet.org


19-7-2011

Waarnemend ambassadeur Frans Bijvoet in het nieuws.

Frans Bijvoet is bij ons in de stamboom bekend als Francicus Gijsbertus Bijvoet.

In de NRC van 18 juli lazen wij het volgende bericht.

Excuses voor inval woning Surinaams ambassadeur

door Peter van der ploeg

De Nederlandse regering heeft excuses aangeboden voor een inval in de woning van de Surinaamse ambassadeur in Den Haag.
De politie doorzocht dit weekeinde de woning van de Surinaamse ambassadeur, David Abiamofo, in Den Haag na ontvangst van een internationaal arrestatiebevel om twee verdachten aan te houden.
Politie Haaglanden was er niet van op de hoogte dat Abiamofo op dat adres woonde. Hij maakte dit aanvankelijk ook niet bekend, meldt een woordvoerder van de politie. Toen hij zei dat hij tijdelijk zaakgelastigde was verlieten de agenten direct het pand.

Het verzoek tot aanhouding van de twee verdachten kwam uit Italië. Ze worden gezocht in verband met een drugsonderzoek.
Door het huis binnen te gaan is ‘ten onrechte inbreuk gemaakt op de immuniteiten van de tijdelijk zaakgelastigde van Suriname’, erkent de politie. In het verdrag van Wenen is vastgelegd dat de politie onder geen beding een inval mag doen in de woning van een diplomaat.

Waarnemend ambassadeur in Suriname Frans Bijvoet heeft namens de Nederlandse regering excuses aangeboden aan de Surinaamse minister van buitenlandse zaken Winston Lackin in Paramaribo. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Een woordvoerder van de politie kan niet melden hoe het kan dat de informatie van de politie leidde naar de woning van de diplomaat. Het Surinaamse consulaat was maandagmiddag nog niet op de hoogte van het incident.


5-7-2011

De Buijyvoets Bode

al bij u op de deurmat gevallen ?

Als uw naam Buijyvoets is (of gelijkluidend) en u heeft vanmorgen geen Buijyvoets Bode op uw deurmat gevonden, dan konden wij blijkbaar uw postadres niet op Internet vinden.

Wilt u de Buijyvoets Bode alsnog ontvangen, zend dan een E-mail aan info@bijvoet.org met uw adres, dan wordt de Buijyvoets Bode u alsnog toegezonden.

De Buijyvoets Bode is aan alle familieleden verzonden, mede in verband met de familiebijeenkomst die gehouden wordt op 3 september a.s. in Den Dolder (bij Utrecht).

De uitnodiging hiervoor aan alle familieleden (leden en niet-leden van de Bijvoet & Byvoet Familie) is hieronder weegegeven.


21-6-2011

UITNODIGING

Alle familieleden nodigen wij uit voor de familiebijeenkomst op

zaterdag 3 september a.s.

welke gehouden zal worden in

het koetshuis van Hotel Sillem Hoeve te Den Dolder (bij Utrecht)

 

 

In de morgenuren is er gelegenheid om met elkaar kennis te maken en familie-gegevens uit te wisselen. Verder wordt dan de jaarlijkse ledenvergadering gehouden van de vereniging.

 

In de middaguren opent het Koninklijk Nederlands Meteo-rologisch Instituut speciaal voor onze familie de poorten om ons het werk en de werkplek te laten zien van Herman Bijvoet.

Herman was hoofddirecteur van het KNMI en wordt vanwege zijn capaciteiten ook wel genoemd de Buijs Ballot van de twintigste eeuw.

 

Voor meer informatie over Herman Bijvoet en het KNMI wordt verwezen naar Het Laatste Nieuws van 25-3-2011 (naar beneden scrollen).

PROGRAMMA   Het programma voor deze dag is als volgt:

 

  • 09:00 uur  Ontvangst en kennismaking

  • 10:00 uur  Jaarlijkse ledenvergadering

  • 12:00 uur  Lunch

  • 14:00 uur  Rondleiding KNMI

Tussentijds is er alle gelegenheid om in de lounge gegevens uit te wisselen over familiezaken. Bij mooi weer kan dat op het terras of wandelend c.q. fietsend in de mooie omgeving.

DEELNAME

U kunt zich voor de familiebijeenkomst opgeven door een E-mail te zenden aan info@bijvoet.org met vermelding van de voor- en achternamen van alle deelnemers (dames met meisjesnaam).

De financiele bijdrage voor deelname bedraagt 30 euro p.p. voor de lunch en de drankjes (alcohol eigen rekening). U wordt verzocht het bedrag over te maken op rekening van:

RABO bank BELGIE

 

Rekeningnummer:

       844 900 456 582

IBAN - code:

BE25 844 900 456 582

BIC Code:

RABOBE22

ten name van:

Bijvoet en Byvoet Familie vzw

adres:

Narcissenlaan 11, Heusden-Zolder

 

  • Vergeet daarbij niet uw roepnaam, achternaam en woonplaats te vermelden.
    Met al die Buijyvoetsen komen we er anders echt niet uit.

  • Nederlanders opgelet: Internetbankieren via buitenlandse overboeking.

 

EN VERDER…..

 

Staat u nog niet in de familiestamboom ?

Voor zover u nog niet voorkomt in de stamboom zouden we het op prijs stellen als u zich nader voorstelt bij uw aanmelding voor de familiebijeenkomst. Dat kan door aan te geven waar uw ouders of grootouders te vinden zijn in de stamboom. Het mooist is als u daarbij gebruik maakt van de hyperlink suggestie op de website.

 

Locatie Ernst Sillem Hoeve

Adres: Soestdijkerweg 10b (of 10) in Den Dolder (gemeente Zeist)

Rijdend op de A27 van Utrecht naar Hilversum is de route:
- Afslag Bilthoven/Maartensdijk, afrit 32 richting Bilthoven (N234)
- Bij verkeerslichten rechtdoor (± 7 kilometer)
Hotel Ernst Sillem Hoeve ligt aan de rechterzijde op de N234

Gedetailleerde routebeschrijving en alle verdere gegevens over de Ernst Sillem Hoeve: www.esh.nl

 

 

Agenda ledenvergadering

  • Opening en mededelingen

  • Bijvoet & Byvoet Familie VZW

  • Terugblik en vooruitblik na 10 jaar

  • Rondvraag

 

Fietsen en wandelen

Bij de Ernst Sillem Hoeve zijn fietsen te huur om bij mooi weer eventueel te fietsen naar het KNMI (7 km), of tussentijds de omgeving te verkennen.
Fiets- en wandelkaarten zijn beschikbaar.

 

Dineren en/of overnachten

Na afloop van de familiebijeenkomst is het mogelijk in het restaurant van de Ernst Sillem Hoeve te dineren en daarbij gebruik te maken van een 3 gangenmenu aan de Buijyvoets-tafel voor € 33 p.p.

Voor eventueel overnachten heeft de Ernst Sillem Hoeve voor onze familieleden een speciaal Buijyvoets-arrangement. Bed & Breakfast voor 2 personen voor € 95 (normaal € 126). Reservering: 035 666 85 41.

 

Verdere inlichtingen

Voor verdere inlichtingen kunt u zich altijd wenden tot info@bijvoet.org.

 

 

Het bestuur van de Bijvoet & Byvoet Familie vzw
voor deze, Leo Bijvoet

 


10-7-2011

Oproep om namen te noemen op familiefoto

Jan Bijvoet S.J. (1904-1982) heeft in de zeventiger jaren van de vorige eeuw een feest gegeven voor zijn broers en zussen, zwagers en schoonzussen, hun kinderen en kleinkinderen. Onderstaande foto is toen genomen.

Hierbij een oproep aan de desbetreffende familie om de "onbekenden" een naam te geven of fouten te corrigeren. Opgave s.v.p. zenden aan info@bijvoet.org. Hierbij voorzichtig met het noemen van alleen het nummer, want de rijen zijn niet zo duidelijk.

Voor zover we nu weten zijn de namen (achternaam Bijvoet achterwege gelaten):
Van links naar rechts:
1e rij: Maria - Jos Bekkers - Ton - Jaap - 1 - 2 - JAN - Gerard Mol- 4 - Hans
2e rij: Kees van Stein - Ineke
3e rij: Jaap - 5
4e rij: Cootje - 6 - 7 - 8 - Esje - 9 - Lucie - Herman - Sim - Nel van Grieken
5e rij: 10 - 11 - 12 - Nelleke - Els - Louis v.d. Wal - Helma - Liesbeth
6e rij: 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20

Van diverse familieleden hebben wij na dit bericht E-mails ontvangen wie wie is op deze foto.
Zie de webbladzijde van Jan Bijvoet S.J. en klik daar op de groepsfoto.


15-6-2011

Komen we uit Hooge Zwaluwe en niet uit Neerpelt ?

Bij het doorbladeren van onze artikelen opende ik na een aantal jaren weer eens de stamboom volgens Delhougne uit 1953. Daarbij viel mijn oog op de volgende zin in de inleiding:

Volgens traditie der Belgische tak der familie zou het geslacht Bijvoet zich in de 15e eeuw van Hooge Zwaluwe (Noord-Brabant) naar Neerpelt begeven hebben.

 

Het is vermoedelijk niet meer te achterhalen volgens welke traditie (overlevering) dit idee tot stand is gekomen.
Allereerst mijn aardrijkskundige kennis opgehaald met een prachtige historische kaart uit de atlas van Blaeu uit de 17e eeuw ( www.leidenarchief.nl  ).

Hoge zwaluwe ligt tegen de Biesbos. De zeilboot links in de Biesbos vaart ongeveer net onder de Moerdijkbrug door (snelweg A16, Breda-Rotterdam). De Biesbos is ontstaan na de St. Elisabethsvloed in 1421 en in Hooge Zwaluwe zullen ze toen wel natte voeten hebben gekregen; zeker in Lage Zwaluwe (geheel links op de kaart).

De afstand van Hooge Zwaluwe naar Neerpelt is 80 km en er is dus niet direct een logische verklaring te vinden waarom Hooge Zwaluwe wordt genoemd als mogelijke woonplaats van de stamvader.

Wel is het opvallend dat 15 km ten oosten van Hooge Zwaluwe (helemaal rechts op de kaart) de plaats 's Gravenmoer ligt. Deze plaats kennen we door de kleine, maar wel zeer oude stamboom van Heijndric Bijvoets.

Al met al voldoende reden om een bezoek te brengen aan het archief van Tilburg. Niet per auto, maar via de digitale snelweg www.regionaalarchieftilburg.nl .

In het digitaal regionaal archief Tilburg kunnen heel mooi de handgeschreven aktes en de registers van de Burgerlijke Stand geopend worden. Uit Hooge en Laage Zwaluwe waren direct al een aantal familieleden te vinden die nog niet voorkwamen in onze stamboom. Bijzonder was dat een van die familieleden direct een verband legde tussen Hooge Zwaluwe en Neerpelt.

Hierbij moet men zich wel realiseren dat deze familie leefde in de 19e eeuw, te ver verwijderd van de 15e eeuw om bewijzen te vinden voor het gestelde door Delhougne.
Wel wordt langzamerhand duidelijk dat de omgeving van Hooge en Lage Zwaluwe, Sint Geertruidenberg en s'Gravenmoer een rol heeft gespeeld in onze familiegeschiedenis.


17-5-2011

75 borelingen in onze stamboom sinds de oprichting van de B&BF

Sinds de oprichting in 2001 hebben we 7,5 boreling per jaar mogen inschrijven in onze stamboom.

Opvallend is dat in de beginjaren van de vereniging veel meer kinderen werden geboren.
(recessie?).



» Allemaal zien         » Dia voorstelling