Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Familiebijeenkomst 2014


 

UITNODIGING

aan alle familieleden ZATERDAG 6 SEPTEMBER bijeen te komen in het BIJVOET CENTRUM te Utrecht (van 10:00 tot 16:00 uur).

We krijgen dit jaar de unieke kans het BIJVOET CENTRUM van de universiteit te bezoeken. Medewerkers van  het Bijvoet Centrum hebben zich welwillend bereid verklaard ons uit te leggen waar het Bijvoet Centrum zich mee bezig houdt. Ook een bezoek aan de laboratoria staat op het programma.

BC HugoRKruytgebouwHet Bijvoet Centrum is genoemd naar Johannes Martin (Jo) Bijvoet. Voor een eerste kennismaking met hem als persoon kan het beste zijn - Levensbericht  - worden gelezen. Bijvoet introduceerde de analyse van chemische structuren door middel van röntgenstraling en onder zijn stimulerende leiding kreeg zijn groep wereldfaam op dat gebied  en het is ook de reden geweest dat het Bijvoet Centrum naar hem is vernoemd

Tegenwoordig vormt het werk van Bijvoet een basisprincipe;  een gegeven. Het instituut houdt zich tegenwoordig bezig, populair gezegd, hoe het leven werkt op moleculair niveau, en hoe bijvoorbeeld bij ziektes de moleculen kunnen worden aangepast in geneesmiddelen.
Zie publicatie Universiteit Utrecht.

Het is fantastisch dat wetenschappers van het Bijvoet Centrum tijd willen vrijmaken om ons leken te willen uitleggen wat hun werk inhoudt. Wij zijn het Bijvoet Centrum hiervoor zeer erkentelijk.


Na het bezoek aan het Bijvoet Centrum zal de ledenvergadering 2014 van onze vereniging worden gehouden.


BC Bordje ArtemisiaDe lunch zal worden gebruikt in de BOTANISCHE TUINEN van de universiteit , gelegen naast het gebouw van het Bijvoet Centrum. Na de lunch zullen we met een gids door de prachtige tuinen dwalen, met als sluitstuk een zoektocht naar onze eigen Bijvoet (Artemisia Vulgaris).


Voor deze familiebijeenkomst op zaterdag 6 september van 10:00 tot 16:oo uur kunt u zich opgeven door een E-mail te sturen aan info@bijvoet.org.

Vanwege de bijzondere kans om te gast te zijn bij het Bijvoet Centrum kunnen ook introducées door u aangemeld worden voor deze dag.

 Als voorbereiding voor deze dag hebben we een bezoek gebracht aan het Bijvoet Centrum en aan de Botanische Tuinen van de universiteit. Alleen dit bezoek was al een belevenis. Voor een verslag hierover, klik op LEES MEER.


 

BC plattegrond1Voorbereidend bezoek aan het Bijvoet Centrum

Ondanks Tom-tom en verkregen aanwijzingen was het voor mij (Leo Bijvoet) toch nog  behoorlijk zoeken op dat enorme universiteitsterrein. Het klaverblad A27-A28 is dermate ingewikkeld, dat de afslag 12 (Den Bilt - De Uithof) heel snel gemist wordt.
Wij zullen zeker de deelnemers aan deze familiebijeenkomst een uitgebreide routeplanner toesturen.

Het Bijvoet Centrum bevindt zich op de 4e, 5e en 6e verdieping van het grote Hugo R. Kruytgebouw, Padualaan 8, 3584CH Utrecht (wijk De Uithof).
Met de auto kan men er niet komen, maar op de Leuvenlaan  is de ingang naar het parkeerterrein van het gebouw.

In het Bijvoet Centrum werd ik welkom geheten door Dr. Reinout Raijmakers, Managing Director van het Bijvoet Centrum (hij staat op onderstaande foto). Reinout wilde met alle plezier gastheer zijn voor deze familiebijeenkomst. Een bijzondere geste waarvoor wij hem zeer erkentelijk zijn.

BC Reinout laboratorium

Reinout stelde voor dat hij onze leden zou uitleggen wat het werk van het Bijvoet Centrum inhield. Hierbij vertelde ik hem dat ik 50 jaar geleden een onvoldoende had voor scheikunde en het dus vrij benauwd kreeg toen ik het volgende op Internet gelezen had:

De gemeenschappelijke noemer van het onderzoek binnen het Bijvoet Centrum is het ophelderen van de manier waarop biomoleculen in het lichaam functioneren. Alle processen in ons lichaam worden aangestuurd door grote moleculen die binnen en buiten onze lichaamscellen boodschappen aan elkaar doorgeven en taken uitvoeren. Je moet daarbij denken aan de chromosomen en aan de minstens honderdduizend verschillende eiwitten waarvoor het DNA de code bezit, maar ook aan vetten, suikers en verschillende andere biomoleculen in de cel en de celwand.

Reinout wilde zijn best doen om een en ander voor ons begrijpelijk te verduidelijken. De aangepaste uitleg die hij vervolgens gaf van hun werk stelde me gerust. Ook werd op begrijpelijke wijze uitgelegd de praktische toepassingen van hun werk in bijvoorbeeld de geneeskunde.

Verder had Reinout een medewerker bereid gevonden die ons wat meer kon vertellen over het werk van Johannes Martin Bijvoet. Ook hij zal trachten een "vertaling" te geven van het gestelde hierover op Internet:

Bijvoet was hoogleraar in de Algemene Chemie aan de Universiteit Utrecht. Hij introduceerde de analyse van chemische structuren door middel van röntgenstraling en onder zijn stimulerende leiding kreeg zijn groep wereldfaam op dat gebied.

Hierna is het voornemen een bezoek te brengen aan de laboratoria van het Bijvoet Centrum. Reinout zal hierbij een toelichting geven over de functie  die de opgestelde apparatuur vervult bij hun werk.

In het Hugo R. Kruytgebouw liet Reinout me bijvoorbeeld de apparatuur zien waar uit een stof één (!) molecuur vrijgemaakt kan worden en via een "buisje" (dunner dan glasvezel) naar een ander apparaat wordt geleid waar in een magnetisch veld de massa van het molecuul exact bepaald kan worden. Een gegeven is namelijk dat als men de massa van een molecuul kent, dat men dan ook precies weet met welk molecuul men te maken heeft.

Een geheel ander laboratorium bevindt zich in een apart voor dit laboratorium gebouwde bunker. Aangezien hier wordt gewerkt met zeer sterke magneten mogen zich geen metalen in de nabijheid ervan bevinden (zie de houten stellage en de hoog geplaatste lampen).

 BC lab magneten2


Ledenvergadering 2014 van de Bijvoet & Byvoet Familie v.z.w.

Ruim voor deze ledenvergadering zullen de verplichte bescheiden (jaarverslag en jaarstukken) aan de leden worden toegezonden. Mochten de leden punten hebben voor deze vergadering dan worden zij verzocht, voor een vlotte afhandeling van de vergadering, bijtijds per E-mail in te dienen (info@bijvoet.org of het contactformulier op de website).


Botanische Tuinen

Tussen de middag verplaatsen wij ons naar de prachtige Botanische Tuinen van de universiteit. Vanaf het Bijvoet Centrum hoeven we slechts de straat over te steken om de botanische tuinen binnen te wandelen.
Op de luchtfoto is rechtsboven het Hugo Kruytgebouw zichtbaar (met rechts daarvan het parkeerterrein waar uw auto staat). Verder wordt de gehele foto in beslag genomen door het park en de kassen van de botanische tuinen.

BC luchtfoto

Kennis van planten en kruiden was belangrijk, ondermeer om als medicijn gebruikt te worden. Het zal wel een van de redenen geweest zijn dat al in de 17e eeuw de Botanische Tuinen in Utrecht ontstonden. Na ons bezoek aan het Bijvoet Centrum begrijpen wij dat de de kennis over medicijnen zich tegenwoordig meer op moleculair niveau afspeelt.

BC vlinder2De Tuinen als organisatie dateren al van 1639 en zijn daarmee één van de oudste Nederlandse Botanische Tuinen. De functie van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht is in de loop van de ruim 350 jaar van haar bestaan wel enigszins veranderd.

 

De primaire functie is nog steeds ondersteuning van onderwijs en onderzoek. Daarnaast is steeds meer nadruk komen te liggen op de publieksfunctie van de Tuinen en speelt ook natuurbescherming, vooral in internationaal verband, een belangrijke rol. De Tuinen, met een oppervlakte van ruim 7 hectare zijn aangelegd op en rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk. Hier vindt u de prachtige Rotstuin, de Systeemtuin, de (sub)tropische collecties in het Kassencomplex, het Buitenfort, de Thematuin en de Diertjestuin.

In het Tuincafé Botanica wordt door de vereniging aan de deelnemers van deze familiebijeenkomst een lunch aangeboden.

BC botanischetuin2

Na de lunch zullen we onder leiding van een gids het park bezoeken.
Tijdens mijn voorbereidend bezoek heb ik veel moeite moeten doen om Bijvoet (Artemisia Vulgaris) te vinden. Na drie tuinlieden tevergeefs gevraagd te hebben waar ik Bijvoet kon vinden, wist de vierde me precies de plek aan te wijzen, maar waarschuwde me ervoor dat het eigenlijk geen mooie plant was.

Met het even stilstaan bij Bijvoet (Artemisia Vulgaris) eindigt deze familiebijeenkomst.

Wie meer wil weten over deze prachtige botanische tuinen verwijzen wij naar de website www.uu.nl/nl/botanischetuinen

Vergeet niet na al dit moois u in te schrijven voor deze familiebijeenkomst!
info@bijvoet.org

 

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling