Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Prachtig familie-archief ontgonnen


halfwapenschildRecent bezochten we de hofstede Schoonoord, gebouwd in 1650 en woonoord van 6 generaties bloembollenfamilies in Overveen. We kregen een rondleiding door dit oude pand en mochten het zorgvuldig bewaarde familie-archief doorspitten.

OomJaapJaap Bijvoet (1903-1979) was zijn hele leven woonachtig op Schoonoord en een verwoed verzamelaar van genealogische en historische gegevens over onze familie.

Hij was ook vennoot in de bloembollenfirma Gebroeders Bijvoet te Overveen en samen met twee neven (ook in de bloembollen) heeft hij tijdens de tweede wereldoorlog (de handel op Engeland lag stil) enorm veel uitgezocht in het Noord-Hollands Archief.

Hij bezat ondermeer een aantal originele documenten, zoals bijvoorbeeld het prachtige hiernaast afgebeelde oudste familiewapen, met de hand getekend en ingekleurd. Het geeft ons weer wat meer inzicht in de oorsprong van ons familiewapen.

Ieder familielid willen we dringend vragen nog eens op zolder te snuffelen of er nog familiegegevens in een of ander hoekje liggen te verschimmelen. Het zou jammer zijn als de gegevens verloren gaan. Met alle plezier willen wij deze gegevens opnemen op onze website, om op die manier een en ander voor ons nageslacht te bewaren.

Zeker een honderd-tal foto's en documenten uit dit familie-archief zijn opgenomen op onze website. Omdat al deze gegevens verspreid zijn over verscheidene artikelen over de familie hebben we hierna omschreven wat we zoal gevonden hebben en vooral waar deze op onze website terug te vinden zijn.


Wie geinteresseerd is wat we allemaal gevonden hebben in het archief, wacht dan op een regenachtige vrije dag en klik dan hieronder op Lees meer.


Het familie-archief bestond uit meerdere dozen en ordners, vol met geschriften, ordners, albums, foto's, enzovoorts. Nu hadden we al veel gegevens opgenomen in de database en in artikelen over de familie. Met de gegevens in dit archief konden we veel bestaande artikelen aanvullen, maar daardoor zijn deze moeilijk terug te vinden. Vandaar hier een nadere toelichting waar een en ander te vinden is op onze website.


wapeninschriftFamiliewapen en lakzegels

In een ordner vonden we het prachtig met de hand getekend getekende en ingekleurd familiewapen van onze familie. In de tekst wordt gesteld dat dit het oudste familiewapen is van onze familie.

Daarnaast zat in de ordner een stuk papier met daarop lakzegels met het familiewapen. 
Dit alles door ons opgenomen in het artikel:

Ons familiewapen


 

feestalbum miniAangetrouwde families in Overveen

Het moet druk geweest zijn op verjaardagen in Overveen rond 1900. In het archief vonden we veel gegevens van aangetrouwde families.

Tegenwoordig zit iedereen bij elkaar te kijken naar een TV of te spelen met een smartphone. Rond 1900 nam men de tijd om ter gelegenheid van feesten en partijen heel veel werk te maken van liedjes, gedichten, menukaarten, enzovoorts.

We hadden al een artikel over de familie Eldering op onze website, maar door het opnemen van gegevens over ook andere aangetrouwde familie in Overveen, hebben we het artikel omgedoopt tot:

Overveense families


 

klokhuisdetailDe klokken van Jarosvavl

Anthonie Nicolaas Bijvoet was oprichter van Gebroeders Bijvoet en ook raadslid van Bloemendaal. Toen het oude klokhuis van Overveen uit 1650 volgens de gemeenteraad moest verdwijnen, heeft hij toch nog tijd gevonden om hiertegen te protesteren met een ellenlang gedicht wat opgenomen is in een van onze artikelen.

Nieuw voor ons is dat ook de klok in deze toren een historie heeft. In het archief vonden we een krantenartikel waaruit bleek dat een bekende Amsterdamse klokkengieter midden 17e eeuw niet alleen de klok in het oude klokhuis heeft vervaardig, maar ook in de kerk in Bloemendaal waar onze blekers liggen begraven.

Het oude klokhuis van Overveen


BriefPieterenveloppeBrief van Pieter Bijvoet uit 1745

In het archief bevond zich een kopie van een brief uit 1745 van bleker Pieter Bijvoet aan de rijke koopman Jan de Neufville in Amsterdam.

In essentie laat hij de koopman weten dat het bleken van linnen geen gevaar loopt, ondanks dat de melk voor het bleken schaars en duur is geworden door het uitbreken van de veepest.

Deze brief paste dus mooi in het artikel over:

De blekersfamilie in Bloemendaal


De hofstede Schoonoord

Als bewoner van Schoonoord en bovendien geinteresseerd in de familiehistorie was het niet zo gek dat het archief veel gegevens bevatte over het huis waar hij zijn hele leven heeft gewoond.

Bovendien kregen we bij het bekijken van het familiearchief ook nog eens een rondleiding door dit mooi oude huis uit 1650. Waar vind je nog huizen met een turfzolder en een waterbekken onder de keuken? Het is terecht een Rijksmonument en het wachten is op iemand die over dit huis een boekwerk kan laten verschijnen.

schoonoorddetail

Het Noord Hollands Archief (NHA) te Haarlem bezit prachtige tekeningen van Schoonoord. Deze zijn in 1809 vervaardigd door Gerrit Jan Michaelis (1775-1857). De originelen bevinden zich in de Historisch-typografische afdeling van het gemeentearchief Haarlem. Ze kunnen ook besteld worden via de beeldbank van het NHA te Haarlem.

Voorlopig hebben we moeten volstaan met wat aanvullend materiaal op te nemen in het bestaande artikel:

Huize Schoonoord te Overveen


 

Het puzzelen van de drie neven

Op onze website is in het artikel 'De correspondentie van drie neven' alle correpondentie opgenomen die de drie neven elkaar schreven over hun stamboomonderzoek. Het is grandioos hoe de drie neven het voor elkaar kregen om de stamboom van de familie samen te stellen. In die tijd waren nog geen duizenden mensen bezig om alle archieven te digitaliseren en op Internet te publiceren. Het archief van Jaap Bijvoet zat vol met getekende schema's. Weliswaar prachtige schema's, maar deze moesten wel steeds opnieuw worden gemaakt als weer eens een familieverband werd gevonden.

Hoogstwaarschijnlijk heeft Luca Hofstee in de jaren vijftig van de vorige eeuw nauw contact gehad met de drie neven en de door hun bereikte resultaten gepubliceerd in 'Nederland's Patriciaat, in 1959 uitgegeven door het Centraal Bureau voor Genealogie.

Vanwege de kosten werden de familieleden in Bloemendaal, Haarlem en Overveen overgehaald deze uitgave aan te schaffen. Ook kochten mijn ouders (Bijvoet-Van Grieken) dit boekje. In 2000 heb ik de genealogische gegevens in dit boekje met behulp van mijn echtgenote letterlijk overgenomen in een database en dat was de basis van wat we nu noemen 'De stamboom van Dierick Beyvoets'.


Heb met veel plezier dit familie-archief doorgespit en gegevens daaruit op onze website geplaatst. Moet toegeven dat bij mijn interesse een rol heeft gespeeld dat ik behoor tot de familietak van blekers en bloembollers.

Ik hoop echter dat familieleden binnen hun eigen familiekring geen familie-archieven op zolder laten verschimmelen, maar contact met ons opnemen om de gegevens te publiceren op onze eigen familiewebsite. 

Leo Bijvoet

P.S. Alle critiek op het gepubliceerde is welkom; ook taalfouten.

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling