Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Correspondentie drie neven 1944


De draad wordt weer in 1944 opgepakt door Jaap met op de eerste plaats felicitaties aan Arnold met de geboorte van Mariana en de beste wensen voor moeder en kind. Gevolgd door oorlogsperikelen zoals textielkaarten, schieterijen en gesukkel met fietsen.


19 januari 1944 - Brief van Jaap aan Arnold

19440119

Grappig zijn de vouwbrieven die in die tijd gebruikt werden. Later werden die alleen nog voor luchtpost gebruikt.

19440125Er zijn bij de neven geen genealogische vorderingen te melden en Jaap vraagt zich nog steeds af waar onze familie toch vandaan komt. Hoop is gevestigd op een blijkbaar prachtig archief in Rotterdam over de aangetrouwde familie v.d. Aa.

25 januari 1944 - Antwoord van Arnold aan Jaap =>

In zijn antwoord meldt Arnold dat hij paardenslager Bijvoet in Hillegom heeft gesproken die vertelde dat in de katholieke parochie De Rijp ook een familie Bijvoet woonde. Zijn grootvader zou met een protestants meisje getrouwd zijn. Ook heeft Arnold contact gehad met zijn tante in Amsterdam (zie brief d.d. 18 mei 1943).

De neven weten het nog niet, maar hier stuiten zij op de afstammelingen van Arien Bijvoet.


30 januari 1944 - Brief van Arnold aan Jan

19440130Arnold vertelt dat zijn hoofd niet erg staat naar het genealogisch onderzoek, omdat hij tijdens een razzia werd opgepakt en bijna op transport gezet was naar Duisland.
Hij stuurt aan Jan een overzicht van aantekeningen die hij juli 1943 in het Rijksarchief in Den Haag had gemaakt. En verzoekt een copie aan Jaap te sturen (het betreft uiteraard een carbon-copie want kopieerapparaten bestonden nog niet).


31 maart 1944 - Brief van Anna Bijvoet aan Arnold

19440331Johanna Maria Bijvoet (Annie) is geboren 14-3-1928 in Amsterdam en woonde op het moment dat zij het briefje schreef bij haar vader in de Tuinstraat op nummer 208 II te Amsterdam (Centrum). In de gezinskaarten van de gemeente Amsterdam is namelijk een lijst te vinden van een 10-tal adressen van adressen waar deze familie op welke datum woonde. Het was in die tijd gebruikelijk om vaak te verhuizen, omdat huisbazen nieuwe huurders in de watten legden door te zorgen voor bijvoorbeeld nieuw behang.

In 2004 belde haar zoon Evert van Buuringen zijn moeder over dit briefje. Ze wist zich nog te herinneren dat ze contact had gehad in de oorlog met "een paar figuren uit Overveen".

Later hebben wij nog een uitgebreid interview kunnen hebben met Annie. Haar grootvader was orgeldraaier in Amsterdam met de veelzeggende naam "De Vuist". Haar verhalen waren zo interessant dat we een artikel over hem konden schrijven: Draaiorgelfamilie in Amsterdam.


 4 april 1944 - Brief van Jaap aan Arnold

19440404Na een korte inleiding -  over het verzamelen van postzegels - meldt Jaap wat nieuwe gegevens voor de stamboom, onder andere bovengenoemde brief van Annie Bijvoet uit Amsterdam!

Verder is Jaap in contact gekomen met Mr. Bolsius uit Brabant. Zijn moeder was een Brabantse Bijvoet. 
Dit is het eerste contact van de neven met de nakomelingen van Stamvader Buijvoets. De moeder van Mr. Bolsius is namelijk Carolina Bijvoet die ooit vereerd werd met een medaille van koningin Elisabeth van België.

Verder kregen ze het gegeven van Mevr. Regtdoorzee-Greef Roldanus van de bekeuring die Hendrik Jansz Bijvoet kreeg in 1675. Jaap vraagt zich af of deze Hendrik de grootvader van Lambert Bijvoet zou kunnen zijn.

Wij weten nu dat ze broers waren.


 5 april 1944 - Antwoord van Arnold aan Jaap

Na afhandeling van wat postzegelzaken meldt Arnold dat ook hij een rechtzaak heeft gevonden waarbij een zekere Pieter Hendriksz Bijvoet uit De Ryp is betrokken.

19440405a

klik op de afbeelding voor de gehele brief

Cannenburch VaassenDe akte zelf konden de neven in deze oorlogsjaren niet uit het archief te pakken krijgen. Een medewerker van het Haarlems archief vertelde aan Arnold dat in verband met mogelijke bomschade het gehele archief verhuisd werd naar het kasteel de Cannenburg in Vaassen.

Wie wil in de oude kerk in de Jansstraat een copie maken van deze akte?

Arnold vroeg zich af of deze Pieter Hendriks Bijvoet wellicht een zoon is van Hendrik Jansz Bijvoet.

Het idee van de neven is logisch, want pas veel later konden wij de verwantschap achterhalen tussen deze twee Bijvoeten.  Wij vermoeden dat het hier gaat om de gerechtsdienaar Pieter Hendriksz Bijvoet .
En Hendrik Jansz Bijvoet is de oom van Pieter.

Zie het schema met de verwantschap tussen deze twee neven.

Grote Kerk HaarlemVerder woonden volgens het archief nog een 10-tal Bijvoeten in Haarlem die (meestal) in de Grote Kerk werden begraven.
Genoemd worden ondermeer:

  • Jan Bijvoet wiens echtgenote overleed in de Smedestraat als gevolg van een 'accident' en
  • Nicolaas Bijvoet die overleed in de Zijlstraat, maar 'overgebracht' werd naar Overveen.

Tenslotte werden door Arnold in het archief nog een paar familieleden gevonden waarvan tot op dit moment (2015) echter nog niet bekend is tot welke stamboom zij behoren. Het betreft:

  • In 1704 trouwt Nicolaas Bijvoet uit Alkmaar met Elisabeth (Lijsje) Willems uit Haarlem.
  • In 1788 trouwt Nicolaas Bijvoet uit Amsterdam met Elsje Kraamer uit Haarlem.

Deze twee echtparen zijn daarom nog steeds (2015) in de Verzameling Buijyvoets opgenomen.


7 (?) april 1944 - Brief van Jaap aan Arnold

19440407aOp 6 april 1944 stuurt Jaap een ontvangstbevestiging van de brief van Arnold van 5 april 1944 en wat later (7 april?) een meer uitgebreid antwoord.

In de brief vertelt Jaap dat hij aan A. Bijvoet uit Graftermeer een briefje heeft geschreven, maar dat hij van iemand vernomen heeft dat deze wel oude familiegegevens heeft, maar die niet graag afstaat.
Wordt hier mogelijk Adrianus Bijvoet bedoeld?

Belangrijker is dat Jaap conclusies trekt uit het zeer gewikkelde huwelijk van Maritje Bijvoet (4x getrouwd) met haar neef Anthony van Bemmel. 

MaritjeBijvoetxAnthonyVanBemmel

Wij vermoeden tegenwoordig (2015) dat een en ander toch ingewikkelder in elkaar stak. Anthonie van Bemmel was niet getrouwd was met de dochter Maria van Hendrik Bijvoet, maar met zijn kleindochter Maria. De reden dat voor het huwelijk van Anthonie van Bemmel met Maria Bijvoet dispensatie nodig was ligt bij de familie Bra.

  • Maria Bijvoet heeft als overgrootvader Claes Reyersz Bra van Walree.
  • Athony van Bemmel heeft als grootvader Claes Reyersz Bra van Walree.

vanwalree2

klik op het schema voor het overeenkomstige schema in onze database 

De naam Van Walree is feitelijk door de drie neven gekoppeld aan de naam Bra.
Jannetje Claase van Walree wordt namelijk beschouwd als dochter van Claes Reyersz Bra.

Belangrijk in het schema van Jaap is zijn opmerking:

Zouden we nu vóór de tijd van Hendrik Jansz Bijvoet een Jan Bijvoet vinden, dan heb je zeer waarschijnlijk weer een voorouder.

En inderdaad vonden wij in 2004 genoemde Jan Bijvoet in Alkmaar, vermoedelijk geboren in Neerpelt


25 april 1944 - Brief van Arnold aan het Rijksarchief in Den Haag

19440425a 19440613

In eerdergenoemd schrijven van 5 april 1944 komt een rechtzaak ter sprake waarbij  Pieter Hendriksz Bijvoet is betrokken. De archivaris van het gemeentearchief in Haarlem verwijst Arnold naar het Rijksarchief in Den Haag.

Met brief van 7 juni 1944 verzoekt het Algemeen Rijksarchief fl. 3,-- over te maken, hetgeen gedaan is door Arnold met brief van 10 juni 1944.

 

Op 13 juni meldt het Rijksarchief dat:

  • het desbetreffende gerechtsstuk is gevonden dat Pieter Hendriksz Bijvoet, dienaar van justitie, in 1728 een bekeuring heeft gegeven aan iemand die met zijn paard door verboden straten reed;
  • proces erfgenamen Jan Pauwelsz Bijvoet tegen Yfje Sievers;
  • proces erfgenamen Jan Pauwelsz Bijvoet tegen degenen die zeggen eigenaar te zijn van land onder Spanbroek.

Met brief 14-juni 1944 meldt Arnold volgende week langs te willen komen. Hoe de verwachte bevrijding leeft in Nederland blijkt uit de voorwaarde die Arnold koppelt aan zijn bezoek, namelijk:

..... indien geen verdere "groote gebeurtenissen"" zullen plaatsvinden.

Bij het bezoek aan het archief in Den Haag heeft Arnold van de twee processen rond de erfenis van Jan Poulisz Bijvoet een uittreksel gemaakt dat nu gepubliceerd is in onze database bij Jan Poulisz Bijvoet. De neven vonden met dit document weer aardig wat namen van dit gezin.


26 april 1944 - Brief van Mej. Margaretha (Margreet) A. Bijvoet aan Arnold

Arnold heeft het adres van Mej. Margaretha A. Bijvoet verkregen via de uittreksels uit het bevolkingsregister van 20 maart 1944. Zij is afkomstig uit Noord- en Zuid-Schermer en op 20 maart 1944 verhuisd naar Haarlem. Margaretha blijkt leerling verpleegster in het Sint Elisabeth Gashuis in Haarlem en met brief d.d. 25 april 1944 vraagt Arnold of hij een keer met haar kan afspreken om familiegegevens uit te wisselen. De volgende morgen zendt Greet Bijvoet al een toestemmend antwoord.

Arnold laat het er geen gras over groeien en stelt voor met brief d.d. 28 april 1944 om ergens in Haarlem af te spreken. Greet maakt een afspraak om Arnold te ontmoeten met briefje d.d. 2-5-1944. Arnold kan bij het ziekenhuis vragen naar Zr. Bijvoet van de operatieafdeling.


26 april 1944 - Felicitatiebrief van Arnold aan het bruidspaar J.J. Bijvoet en A. Commandeur

19440426aIn eerdergenoemd schrijven van Jaap van 4 april 1944 wordt gesproken over een krantenadvertentie waarin een bericht over het 40 jarig huwelijk van J.J. Bijvoet en A. Commandeur. De neven besloten om onder het mom van een  felicitatie, compleet met een vakgericht cadeautje,  meer gegevens van deze familietak te verkrijgen.

N.B.: Het antwoord van J.J. Bijvoet arriveert een maandje later op 4 juni 1944. Zie later in dit artikel.


6 mei 1944 - Brief van Arnold aan Jan

In het briefje d.d. 6 mei 1944 meldt Arnold een artikeltje uit een boek te hebben overgeschreven en verzoekt Jan het boek naar de leeszaal terug te brengen. Vermoedelijk betreft het de leeszaal van het gemeentearchief in Haarlem.

Arnold heeft geen genealogisch nieuws, maar wel ijzers in het vuur in Sint Maarten, Schermer, Wijde Wormer, De Ryp en Obdam.

De neven hebben totaal nog geen verband tussen die families gevonden.
Voor ons is het (anno 2015) de familietak van Arien Bijvoet
.


9 mei 1944 - Brief van Arnold aan Jaap

19440509aArnold brengt Jaap op de hoogte van zijn vorderingen bij het zoeken naar gegevens. Hij heeft de gegevens van de Brabantsche familie Bijvoet overgeschreven (!) uit de stamboom zoals gepubliceerd in het tijdschrift Taxandria van 1903.

Had van Jan gehoord dat deze een lijst zou opstellen van boeken die hij had gevonden met gegevens van graven van onze familie. Hij zou een lijst opstellen (zie 10 mei 1944).

Arnold heeft verder gesproken met de zusjes Maartje en Tryntje Bijvoet die vanuit Den Helder op 20 maart 1944 in Haarlem zijn komen wonen. Hun adressen had hij verkregen via uittreksels uit het bevolkingsregister.  Zij wisten niet zoveel over hun familieleden en verwezen naar hun vader Gerrit Pieter Bijvoet . Arnold schreef dus nog dezelfde dag 9 mei 1944 een brief aan dhr. G. Bijvoet.  

Arnold noemt nog enkele naamgenoten in Noord-Holland en slaakt de verzuchting:

Ik zou het wel prettig vinden om al die losse gegevens eens te rangschikken en er gezamenlijk over te praten om een plan te maken.

Hieruit blijkt dat de neven nog lang geen duidelijk beeld hadden van de familieleden die behoren tot de tak van stamvader Arien Bijvoet. Ze kregen steeds meer puzzelstukjes. Het 'aanleggen' van de puzzelstukje ging echter langzamer dan de instroom van gegevens.


10 mei 1944 - Brief van Jan aan Arnold

19440510Jan vermeldt in deze brief de grafschriften van familieleden in Noord-Holland. Hij had deze gevonden in de boekwerken van Mr. P.C. Bloys van Treslong Prins en Mr. Johan Belonje uit 1930. 

De gegevens in deze boeken over onze familie zijn opgenomen in het artikel Alkmaarse families in de 17e eeuw. Deze boekwerken bevinden zich ondermeer nog (2010) in de kelders van de bibliotheek in Rotterdam.


11 mei 1944 - Brief van Jaap aan Arnold

19440511Een uitgebreide (uiteraard handgeschreven) brief van Jaap. Hij komt tot de conclusie dat de meeste Noord-Hollanders waarschijnlijk tot een en dezelfde familietak behoren (terecht).

Uitgebreid wordt ingegaan op het contact zoeken met A. Bijvoet uit Graftermeer. De neven hebben nooit antwoord gekregen op brieven. Een inundatiewerker Coelen uit Overveen heeft eens met A. Bijvoet gesproken en hij vertelde toen dat hij "er niets voor gevoelde om aan derden inlichtingen te geven buiten de bestaande verenigingen om". Jaap begrijpt dat hier gedoeld wordt op de 'Sibbekunde', de verfoeide Duitse versie van genealogie tijdens de oorlog. Hij bezit een grote boerderij en moet erg eigenzinnig zijn. Jaap wil hem toch nog eens schrijven. Het liefst zou hij hem eens willen bezoeken, maar heeft daarvoor toch te weinig tijd. Spreken werkt vaak beter dan schrijven.

Verder brengt Jaap de door hem, maar ook door Arnold aangeschreven J.J. Bijvoet uit Wijde Wormer ter sprake. Vanwege de door Arnold als presentje gezonden bloembollen zal hij wel een keer terugschrijven.

Jaap heeft contact gehad met een zekere Bolsius uit Oosterwijk, een zoon van Bolsius als genoemd in de door Arnold overgeschreven stamboom in Taxandria van de Brabantsche tak. Die zal zoeken of iemand van deze tak wat meer kan vertellen over deze familie.

Ook het familiewapen komt ter sprake, waarbij Jaap het gerucht (legende?) heeft gehoord dat het wapen aangenomen is door een Bijvoet, die baljuw van Tetterode is geweest.

Tenslotte stelt Jaap voor om nu eens met Arnold en Jan rond de tafel te gaan zitten om alles over de Noord-Hollanders eens goed op een rijtje te zetten.


11 mei 1944 - Brief van Arnold aan Jaap

19440511a

In deze (uiteraard getypte) brief aan Jaap doet Arnold verslag van zijn bezoek aan een familie Bijvoet in de Tuinstraat en in de Gerard Doustraat te Amsterdam, gelegen in de wijk De Jordaan, respectievelijk De Pijp. Voor wat vroegere gegevens over deze familie werd hij verwezen naar George J. Bijvoet in de Houtrijkstraat nr.8. 

We zijn er ondertussen achter dat het hier de markante draaiorgelfamilie betreft. Van de kleindochter van genoemde George J. Bijvoet ontvingen we dermate interessante gegevens dat we er een apart artikel aan konden wijden:
De draaiogelfamilie in Amsterdam

13 mei 1944 - Brief van Jaap aan Arnold

19440513Van de huidige (1944) directeur van de stoomwasserij Bijvoet & Zn in Bloemendaal had Jaap de naam gekregen van Prof. Swaen uit Amsterdam. Deze schreef aan Jaap dat hij wel inlichtingen kon geven over het ontstaan van de blekerijen. Hij was ook bevriend met de laatste eigenaar van de blekerij, namelijk de Van Dieren Bijvoet die ook wel Baron Zeepsop werd genoemd (Wilhelmus Petrus Henricus van Dieren-Bijvoet). Deze professor kende "Toon" Bijvoet en Jaap vermoedt dat dit ons familielid Anthonius Johannes Van Dieren-Bijvoet is. De naam Bijvoet leidt hij af van voet = doorwaadbare plaats. Dus iemand die bij een doorwaadbare plaats woonde. De term 'voet' wordt vooral in het zuiden gebruikt en hij vermoedt dat de oorsprong van onze familie te vinden is in Brabant Vlaanderen of Zeeland. Verder verwijst hij naar het boek van mevr. Dr. S. Regtdoorzee Greef Roldanus waar Jaap al eerder gegevens van had gekregen. Haar gegevens over de blekers begonnen in 1675 met Hendrik Jansz Bijvoet.

Het is wellicht interessant het boek van mevrouw Regtdoorzee nog eens te bestuderen met de kennis die we nu, anno 2015, hebben over onze familie.
Aangehaald wordt bijvoorbeeld uit het archief Brants te Amsterdam de brief van bleker Pieter Bijvoet in 1745 aan Jan Isaac de Neufville.
Recent hebben wij veel gegevens over deze brief van Pieter Bijvoet gevonden en verwerkt in ons artikel:

Jan Isaac de Neufville.

In de on-line gebrachte jaarboeken van de vereniging Haerlem vinden we in jaargang 1965 op bladzijde 83 een geschrift over Bennebroek - Vogelenzang, geschreven door de historica mevrouw Dr. S.C. Regtdoorzee Greup Roldanus (1893-1984).
In een eerder artikel in jaargang 1965 blz. 88 vinden we de titel van haar proefschrift: 'Geschiedenis van de Haarlemse bleekerijen' aan de universiteit van Amsterdam, 1936, blz. 43. 
De neven hebben contact met haar gehad en gegevens over onze familie van haar gekregen.
Het is wenselijk de door haar gepubliceerde werken te bestuderen. Vermoedelijk te vinden in de archieven in Amsterdam.
 


17 mei 1944 - Brieven van Arnold aan Jan en Jaap

19440517 19440517a

Arnold verzucht dat een eenduidige stamboom nog ver te zoeken is. Ze begonnen net een beetje het licht te zien met de families in Noord-Holland en nu duikt er weer een Amsterdamse familie op die kennelijk weer afkomstig is uit Leiden.

Het betreft dus weer de orgeldraaiersfamilie te Amsterdam.



19 mei 1944 - Brief van Jaap aan Arnold

thumb 19440519Aan de orde wordt gesteld de familie Van Dieren Bijvoet. Jaap denkt dat hij heel wat gegevens van deze familie heeft en zal binnenkort aan Arnold een overzicht sturen. Jaap heeft het idee dat de mannelijke lijn van deze tak praktisch is uitgestorven. Hij zal nog eens contact opnemen met mevr. Van Meer (geboren Van Dieren Bijvoet) voor wat meer gegevens.

Jaap heeft het goed gezien. De laatste mannelijke Van Dieren Bijvoet was vermoedelijk Anthonius Johannes van Dieren Bijvoet die tijdens de oorlog werd neegeschoten in Cherbourg (dus een half jaar na dit schrijven van Jaap).
De familie Van Meer - Bijvoet van Dieren hebben we helaas niet gevonden in onze database.

SchemaFamilieDeVuist2De Amsterdamse draaiorgelfamilie zit de neven wel dwars want Jaap zegt bijvoorbeeld: "al met al is die George een rare vogel want hij past nergens in de stamboom".

Ter sprake komt weer de Overveener die in de buurt van Graft spitwerk verrichtte en tegen de Bijvoet uit Graft had verteld dat hij maar niet terug moest schrijven aan Jaap want deze zou een N.S.B.-er zijn! Van de andere kant had hij Jaap laten weten dat deze Bijvoet uit Graft niet te vertrouwen en "pro"was.

Gelukkig had Jan deze Bijvoet uit Graft gesproken en een en ander recht kunnen zetten. Deze Bijvoet uit Graft had Jan verteld dat er een klok met de naam Bijvoet hing in een oude kerk bij Graft.

 Vermoedelijk werd hier de klok bedoeld in de kerk van De Rijp, geschonken door de kinderen van Claas Ariensz Bijvoet. De Rijp en Graft liggen praktisch naast elkaar.

Tenslotte wordt geconcludeerd dat Pieter Bijvoet getrouwd is met Catharina Kelders.

Deze Pieter Bijvoet is ons bekend vanwege de brief die hij in 1745 schreef aan zijn opdrachtgever Jan Isaac de Neufville. In ons artikel 'De blekersfamilie Bijvoet' wordt uitgebreid ingegaan op deze brief en de familie De Neufville.

 


23 mei 1944 - Brief van Jaap aan Arnold

19440523Dit keer gebruikt Jaap niet het typische briefpapier uit die tijd (luchtpostpapier?), maar briefpapier van de Distributiedienst Haarlem. Hoe komt hij daaraan?

Jaap stuurt aan Arnold een overzicht van de familie Van Dieren Bijvoet. Veel gegevens heeft hij gevonden op het kerkhof in Overveen. Twee leden van deze tak verblijven op dat moment in Engeland en Jaap verwacht van hun geen gegevens te kunnen verkrijgen.

Logisch dat in deze oorlogstijd geen contact is met Engeland. Van de twee leden die in Engeland verblijven betreft het bijna zeker de piloot Anthonius Johannes van Dieren Bijvoet die in Cherbourg werd neergeschoten.

Tenslotte eindigt Jaap de brief met de volgende persoonlijke noot:

Wens je en je vrouw verder gezellige Pinksterdagen. Wij hebben hier het plan met de kinderen op stap te gaan, als er nog juist geen invasie-tje komt.


24, 25 en 26 mei 1944 - brief van Arnold aan Jaap,  en verder aan diverse naamgenoten

19440524fAlhoewel Arnold op 24 mei al heel wat werk had verzet op de typemachine, vindt hij op zijn beurt dat Jaap heel wat heeft 'afgepend' met zijn brieven van de 19e en de 23e (helaas ontbreken deze brieven in het archief).

De brief bevat wat namen van directe familieleden waar de neven nog geen gegevens van hebben. Genoemd worden:

Ook schrijft hij een brief aan zijn nicht Han in Santpoort met het verzoek om eens te informeren naar gegevens bij een Mevrouw de weduwe B.M. Bijvoet - Riefer, Brederoodsche weg 69 in Santpoort.

Arnold schrijft verder een aantal 'naamgenoten' aan met het verzoek genealogische gegevens te verstrekken. Hij durft ze geen familieleden te noemen, maar nu (2015, dus 70 jaar later) zijn we ervan overtuigd allemaal familie van elkaar te zijn.

Het zijn allemaal brieven met ongeveer dezelfde inhoud. Door het ontbreken in die tijd van een kopieermachine, zijn de brieven waarschijnlijk 'doorslagen'. Bekend is dat in die tijd in het bollenvak van bepaalde bestellijsten soms wel 10 kopieen nodig waren. Deze werden verkregen door tussen elk van 10 dunne blaadjes een carbonvel te leggen en het geheel in de typemachine te draaien. Er moest wel hard op de toetsen geslagen worden om het 10e blad nog leesbaar te doen zijn.

Vraag is hoe Arnold aan de adressen van deze naamgenoten is gekomen. Uit de brieven blijkt ook dat de neven ondertussen al het idee hadden dat er drie afzonderlijke familietakken waren. Dat blijkt uit de volgende zin in de brieven:

zinsnedebrief24mei1944

Onderstaand desbetreffende gelijkluidende brieven d.d. 24 mei.  De onderstreping van de namen zijn weer hyperlinks naar onze database.

P. Bijvoet
Michelangelostr.
Amsterdam
A.R.C. Bijvoet
Thorbeckelaan
Den Haag
H. Bijvoet,
Nachtegaalstr.
Utrecht
H.J.F. Bijvoet
Kraneweg 4
Groningen
Gebr. Bijvoet,
Boomkweekers
Oosterbeek
P.N. Bijvoet
Stephensonstr.
Amersfoort
 19440524 19440524a 19440524b 19440524c 19440524d 19440524e

Dr. W.F. Bijvoet
Hilversumse weg
Bussum
Prof.Dr.J.M.Bijvoet
Pr. Bernardlaan
Utrecht
F.J. Bijvoet
Ceintuurlaan
Ginneken
M.J.M. Bijvoet
Markt 31
Tilburg
Mevr. v. Genderen
Effathalaan 32
Voorburg
K. Bijvoet
N. Amstellaan
Amsterdam
19440525a 19440525b 19440526a  19440526b  19440526c  19440531a

N.B.: De brief aan P. Bijvoet in Amsterdam werd met de aantekening "onbekend" geretourneerd.


25 mei 1944 - brief van A.R.C Bijvoet
verwantschap militairen

19440525Notabene een dag later schreef bovengenoemde A.R.C. Bijvoet (zeg maar Arie) een brief terug en maakte Arnold kennis met de militaire tak van de familie. Alhoewel hij schrijft weinig te weten over de genealogie van de familie, zijn de gegevens voor de drie neven toch interessant, omdat het voor hun weer een geheel nieuwe familietak is.

Bij het schrijven was een geschreven stamboomschema gevoegd, waarbij Arie vermeldde dat zijn betovergrootvader nog in het leger van Napoleon dienst had gedaan.

Dat zou dan volgens onze database Pieter Bijvoet (1756-1794) moeten zijn.

Tegenwoordig (2015) zetten wij hier een vraagteken bij omdat pas rond 1800 Nederlandse troepen meevochten met het het Franse leger. De eerste militair zal dan misschien Meelis Pieter Bijvoet (1788-1828) geweest zijn; sergeant bij het 'Algemeen Depot der Landsmagt'.

Arie geeft in zijn brief nog de namen van enkele naaste familieleden die mogelijk ook nog gegevens kunnen verstrekken over hun familietak. Hij noemt bovengenoemde Dr. W. Bijvoet in Bussum en Prof. Dr. J.M. Bijvoet in Utrecht. Verder valt nog de naam van Ir. B.W.A. Bijvoet.

De stijl van de brief van A.R.C. Bijvoet is geheel anders dan die van de drie neven. Arie sluit de brief bijvoorbeeld af mat de volgende zinnen:


Artemisia mesthoopen


 26 mei 1944 - Brief van Arnold aan Jaap

19440526d

Arnold meldt dat hij vele brieven aan naamgenoten heeft geschreven en van A.R.C. (Arie) Bijvoet al een mooi antwoord had ontvangen met veel van zijn familie als beroepsmilitair. Aangezien het aanschrijven van onbekende naamgenoten echter weer nieuwe onbekende naamgenoten oplevert, verzucht hij:

Het wordt een heel omvangrijk dossier, en het zal nog een heel werkje worden op deze manier. Toch lykt het me de beste manier eerst by thans nog levende Byvoeten  zooveel mogelyk te classificeeren in diverse takken, en aan de hand van hun gegevens (er zal toch wel iemand van hen méér bezitten) terug te werken.

De classificatie van de familie in takken lijkt ons anno 2015 wel afgerond. We zijn nu (2015) toe aan de taak om de overgebleven drie familietakken aan elkaar te knopen.


27 mei 1944 - Antwoord van Dr. W.F. Bijvoet en weerwoord van Arnold

19440529 19440531

Dr. W.F. Bijvoet antwoord dat hij geen tijd heeft en dat de Sibbekunde zijn belangstelling niet heeft.

De term Sibbekunde (= genealogie) heeft in deze oorlogsjaren een zeer negatieve klank. Dit vanwege de belangstelling van de Duitsers voor het Arische ras. Het gevolg is dan ook dat Arnold direct een briefje terugschrijft dat "ook ons de "Sibbekunde" niet interesseert".


1 juni 1944 - Antwoord van K. Bijvoet

19440601 19440603 19440603a

K. Bijvoet schrijft dat de zoon van zijn jongere broer veel navorschingen heeft gedaan naar zijn afstamming en raadt Arnold aan zich met hem in verbinding te stellen.

Het betreft C. Bijvoet jr., Brediusweg 23 in Bussum.

Arnold schrijft een bedankbriefje terug en gelijktijdig een briefje naar deze C. Bijvoet jr met het verzoek, omdat hij volgende week toch in Hilversum moet zijn, om langs te


» Allemaal zien         » Dia voorstelling