Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Decreet uit 1691 van het Hof van Holland


De blekersfamilie Bijvoet te Bloemendaal was misschien goed in het bleken van linnen, maar tussendoor werd er heel wat gehandeld in blekerijen en de bleekvelden. Dit blijkt uit de vele notariële aktes die de blekersfamilie op haar naam heeft staan. We hebben er zelfs een artikel aan gewijd: Notariële aktes van de blekersfamilie.
Daarbij ging er ook weleens wat fout, hetgeen blijkt uit het feit dat in dat geval het Hof van Holland werd ingeschakeld.

Hof van Holland: Decreten, Verwijzing akte: 3460/1691/048 Verwijzing akte 3460/1691/048
Datum decreet: 1691-09-04
Decreet:  Willig

Namen impetranten (eisers): Anna Christina Paauw, vrouwe van Warmenhuijsen c.s.
Namen eigenaren:  Anna Christina Paauw, vrouwe van Warmenhuijsen, moeder en voogdes van: Adriana Constantia Sohier de Vermandois, enige dochter van wijlen Nicolaes Sohier de Vermandois, heer van Warmenhuijsen
Namen kopers: Geurtie Claes, (bleekster te Bloemendaal), weduwe van Hendrick Jansz Bijvoet
Onroerend- en roerend goed Bloemendaal, onder de Banne van Tetterode, blekerij met huis, schuur en verder opstal + wildernisse (volgens de meting van Jan van Leeuwen:) groot 4,5 morgen; en nog een huisje bewoond door Gillis Pietersz Metsijner, zuidoostelijk van de Grafelijkheidswildernis, noordoostelijk van de Jachtlaan.

Bronverwijzing Nummer toegang: 3.03.01.01, inventarisnummer: 3460

Wat er precies bij de koop fout is gegaan zijn wij niet nagegaan. Mocht iemand een en ander willen uitzoeken, dan kan de akte bij het Nationaal Archief worden besteld. Klik hier.


Guertje Bra heeft een zus Cornelia Bra.
Hendrik Bijvoet trouwde Guertje Bra. Zijn broer Lambert Bijvoet trouwde Cornelia Bra.

Het echtpaar Cornelia/Lambert had al eerder, namelijk in 1671 te maken de heer Sohier de Vermandois. 

In 1671 huurt Lambert Bijvoet een lijnwaadblekerij aan de Zomerzorgerlaan te Bloemendaal van jonkheer Sohier de Vermandois. Deze blekerij bestond al lange tijd volgens een kaart uit 1599 van landmeter Adriaan Okkersz. Naast deze blekerij bevond zich in die tijd ook de blekerij van de familie Bra.
Na het overlijden van Lambert in 1674 wordt de huur door zijn echtgenote overgedragen aan zijn broer Hendrik Jansz. Algemeen wordt 1674 beschouwd als stichtingsjaar van de blekerij van Bijvoet.

De familie Vermandois was van adel en op Internet wordt de aangehaalde familie Vermandois vermeld.

Ook de genoemde Anna Christina Pauw behoorde tot de adel in Nederland en zij is historisch gezien erg interessant. Zie het prachtige artikel:

Anna Christina Pauw (1649-1719) als gewilde huwelijkspartner

met als subtitel:
De schone en rijke “juffrouw van Bennebroek” Anna Christina Pauw (1649-1719) als gewilde huwelijkspartner.

pauw4

Adriaan Pauw (1622-1697) en echtgenote Cornelia Pauw (1626-1692) + 2 van hun zes kinderen van wie alleen Anna Christina (rechts op het schilderij) in leven bleef. In 1697 volgde zij haar vader op als ambachtsvrouwe van Bennebroek. Schilderij van Johannes Mijtens uit 1653. (foto RKD-Den Haag).


"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling