Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Dirk Bijvoetweg


DirkBijvoetwegIn Nederland zijn al diverse straten, paden en bruggen naar Bijvoet vernoemd. Dat de voornaam van een Bijvoet erbij wordt genoemd komt minder vaak voor.

Bijgaande foto is gemaakt door een zekere Klaas de Boer uit Holland, Michigan, Verenigde Staten. Deze Klaas de Boer maakte een eiland hopping fietstocht in Noord-Holland en stuurde bijgaande foto als lezer van 'De Krant' naar Tom Bijvoet in Canada.

Uiteraard gaan we proberen uit te zoeken wie deze Dirk Bijvoet is.

De zoektocht begint natuurlijk bij Google Maps om te kijken waar deze straatweg is gelegen.


Met Google Maps vonden we de Dirk Bijvoetweg in de buurt van Medemblik. Na inzoomen bleek de Dirk Bijvoetweg een afslag van de N240 ter hoogte van Wervershoof. 

KaartDirkweg

 

Bijna direct na onze oproep wie Dirk kent, kregen we van Gerard Weel de levensberschijving van Dirk Bijvoet met de aantekening dat hij deze gegevens al in 2009 aan ons had verstrekt. En inderdaad alle gegevens waren al in onze stamboom opgenomen.

Webbladzijde van Dirk Bijvoet

Hieronder nog een keer het complete bericht wat wij in 2009 ontvingen. Als je dit leest is het niet verwonderlijk dat een weg naar hem genoemd is.

Bijvoet, Theodorus [Dirk] (1906-1974)
Bijvoet, Theodorus [Dirk] (1906-1974)
bron: St. Oud Wervershoof


Raadsman voor vele dorpsgenoten
Geboren te Wervershoof op 21 oktober 1906 te Wervershoof (N.H.) Overleden op 12 juli 1974 te Wervershoof. Zoon van Johannes Bijvoet en Catharina (Trijntje) Paay. Tijdens heel zijn leven woonachtig te Onderdijk (gem. Wervershoof).

Dirks vader overleed toen hij nog geen vier jaar oud was. Het ouderlijk tuindersbedrijf werd toen door een alleenstaande broer van zijn moeder, die bij hen kwam inwonen, overgenomen. Dirk was de tweede zoon. Hij volgde de lagere school in Wervershoof omdat de school van Onderdijk nog in ontwikkeling was. Daarna volgde hij de middelbare tuinbouwschool in Hoorn en later enkele cursussen onder andere in Duits en Stenografie. Ook verwierf hij de Tuinbouwakte waardoor hij les mocht geven in tuinbouwkunde aan leerlingen die de gewone tuinbouwschool niet konden volgen en toch tuinder wilden worden. Hij werkte tevens op het land van het familiebedrijf.

Hij trouwde op 16 juni 1930 met Cornelia Buijsman (overleden op 19 december 1959) en betrok een nieuw huis aan de 'Nieuwe Weg' (tegenwoordig Van Velzenstraat) in Onderdijk. Ze kregen samen negen kinderen.


Beroep: controleur bij de NAK ( Noordhollandse Agrarische Keuringsdienst). Voorzitter van de plaatselijke LTB. Lid van Schoolbestuur en Oranjevereniging. Raadsman voor veel dorpsgenoten. Als grote hobby beoefende hij de kaatssport.
Raadslid van de Gemeente Wervershoof van 1935 tot 1970.
Tevens was hij wethouder en loco-burgemeester van die gemeente (1945-1970).

In 1976 vereerd met het naar hem vernoemen van een doorgaande weg in de nieuwe verkaveling van De Vier Noorder Koggen, de Dirk Bijvoetweg. Voor die verkaveling had hij zich namelijk intens ingezet. Dat de meerderheid van de bevolking er eerst niet vóór was, stelde hem zeer teleur.

Onderscheiden met het ereteken “Pro Ecclesia et Pontifice” vanwege zijn langdurige steun, als lid van het r.-k. parochiebestuur van Onderdijk, aan pastoor J.J. van Sante.
Tevens koninklijk onderscheiden als “Ridder in de Orde van Oranje-Nassau”.
Op 25 maart 1972 kreeg hij de Dr. H. G. Oortwijn Botjes-penning van het Ministerie van Landbouw 'wegens verdiensten voor de keuring van landbouwgewassen in Noord-Holland'.

Gegevens aangeleverd door: Gerard Weel te Hoorn (2009).

 

"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling