Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Reactie 1 op artikel Rigo Hinderyckx


Reactie Tom Bijvoet d.d. 3-12-2015

Mijn eerste reactie is er een van skepsis. Natuurlijk is het een heel leuke theorie, maar ik zie weinig onderbouwing of bronmateriaal dat iets van dit alles aannemelijk maakt. En bij alle genealogie is een indicatie dat men zou afstammen van een 'hoog adelijk geslacht' suspect. En die insertie van de 'l' lijkt me wel erg toevallig. Er is geen bekend taalkundig proces in de Germaanse talen dat het verlies van een 'l' na een 'b' beschrijft. Verandering van B in P, of V in F of T in TZ, etc. Of verschuiving van klinkers: ja. Dus als het geen taalkundig process is, dan een verschrijving. Ja; blyvoet -> beyvoet kan dan. Maar dat moet dan inderdaad zoals geimpliceerd wordt met precies één individu gebeurd zijn, want alle afstammelingen missen die 'l'. Dat zou dan zeker de stamvader moeten zijn. Interessant als het zo is, maar is het daadwerkelijk zo dat in middeleeuwse geschriften l's en e's door elkaar gehaald werden? Dat lijkt mj eerder op modern handschrift gebaseerd te zijn, waar de lus van de handgeshreven l inderdaad wel verwarring met een e kan opleveren. Maar in oudere handschriften zie je die lussen pas laat opkomen en in veel schrifttypen bestaan die niet.

Die dubbele adelaar zegt me niet veel. Dat is een zo veel voorkomend heraldiek symbool en zo weinig specifiek. Wat we ook al gezien hebben bij het wapenschild met de eendjes: iedereen kan zich zomaar een wapen toeeigenen. En ik geloof dat we hier praten over een tijdsbestek van vier eeuwen tussen ludeke blyvoet en het opduiken van de dubbele adelaar in Twente en Belgisch Limburg. En dat in een tijd waarin nauwelijks schriftelijke informatie doorgegeven werd. Het zou haast zo zijn alsof ik op basis van familieoverlevering plots een wapen zou gaan dragen dat rond 1620 door een van mijn vooruders gedragen was.

Bijvoet/Beifuss/Beyvoet etc. heeft een zeer duidelijke en specifieke betekenis. Het zou nog anders zijn als de betekenis van onze naam volkomen duister was (hoewel volksetymologie wel een rol kan spelen natuurlijk). Ik denk dat het woord bijvoet in verband met het beroep van teut juist heel aannemelijk is als 'gekozen' achternaam.

Ik vind de onderbouwing van hoe een rijk geslacht uit Lubeck in Neerpelt terecht gekomen is ('wellicht vanwege de aanwezigheid van Vlaamse ridders in Maastricht...) nogal vergezocht. Maar ik heb in het verleden ook al eens gespeculeerd over de connectie van de Peltse teuten en de Joodse textielhandelaren Beifus in Frankfurt, dus ben nauwelijks in een positie om al te kritisch te zijn, haha.

Zoals gezegd: ik vind het een interessante theorie, maar zou graag wat betere onderbouwing zien dan die in dit stuk. Ik vind dan ook dat het nieuwsbericht op de site niet zou moeten zeggen dat meneer Hinderijks heeft aangetoond dat onze familie afstamt van Bliworth de Pruis, maar eerder dat het een nader te onderzoeken theorie is.

Ik vind het wel heel interessant dat we in dit super verre verleden zitten te spitten. Ik zou graag weten waar de Peltse teuten 'vandaan' kwamen. Waren het gewoon afstammelingen van Germaanse stamen die al eeuwen in de streek woonden en inderdaad uit pure armoede de boer op gegaan zijn met handel. Dat wordt in de meeste boeken over teuten geimpliceerd. Of is er toch meer aan de hand en komen ze van elders (Pruisen, Joden, etc.). Daar moeten we het zoeken en bij die ene stamvader die nog steeds maar niet tevoren komt. En naar de eerste keer dat de naam Bijvoet opduikt. Veel van dit alles zullen we nooit vinden, maar speculeren blijft leuk. Dus ik zou zeggen, ga gerust verder met dit onderzoek naar de connectie met Blijvoet en Bliworth, maar wees kritisch.

Groeten uit Canada en ik blijf het nauwgezet volgen!

Tom


"
"


» Allemaal zien         » Dia voorstelling