Bijvoet & Byvoet Familie vzw (B&B Foundation)

Onze familie geschiedenis over de eeuwen heen

Artikelen

» Allemaal zien         » Dia voorstelling

Jaargang 2007


18-12-2007

Oprichter Algemeen Handelsblad is familie

 

De B&B Stichting houdt zich voornamelijk bezig met de stamboom van de familie Buijyvoets. De kant en klare stambomen op onze website (zie paragraaf B3) worden volgens de regels van de genealogische kunst automatisch gegenereerd uit onze database.

Weinigen van ons zullen echter  beseffen dat bijvoorbeeld onze grootvaders van moederszijde volgens deze zelfde genealogische regels niet voorkomen in deze kant en klare stambomen.

 

Toch worden deze "aangetrouwde familieleden" , vooral indien spraakmakend, vaak met al hun wetenswaardigheden opgenomen in onze database.

Een van deze familieleden is J.W. van Biesen.

Voor zijn data in onze database, klik op:

http://www.bijvoet.org/genealogy/getperson.php?personID=I0443&tree=Dierick

 

Hoezo familie?

 

J.W. van den Biesen had namelijk een dochter Sophia en die is getrouwd met Johannes Bijvoet, een niet onbemiddelde bloemist.

 

Johannes Bijvoet woonde op huize Tetterode, een nog steeds bestaand landhuis aan de Zijlweg in Overveen. Hij was een zoon van Anthonie Bijvoet, de oprichter van de bloembollenfirma Gebr. Bijvoet te Overveen.

 

 

 

foto hiernaast

Johannes Bijvoet

die trouwde met een dochter van J.W. van den Biesen

 

 

 

Jacobus Wilhelmus van den Biesen (hierna genoemd JW) is een zeer belangrijk man geweest en er zijn vele publicaties over hem verschenen. Verwezen wordt naar het boek van Jaco Schouwenaar: Tussen Beurs en Politiek (ISBN 90-5333-874-8).

 

Een van zijn nakomelingen schreef ondermeer over JW het volgende.

 

JW begon als makelaar en richtte daarna het Algemeen Handelsblad op. In 1830 schreef hij in zijn krant ongunstige berichten over de opstand in Belgie en daarbij werd hij ervan verdacht zulks gedaan te hebben om op de beurs te speculeren. Op die beurs ontstond toen een enorm tumult en moest hij het gebouw uit vluchten.

Hij verkocht daarop zijn krant en ging in vrijwillige ballingschap. Toen hij terug kwam bood hij Koning Willem I aan als vrijwilliger tegen de Belgen te strijden. De Koning sloeg het aanbod af en zei: "Schrijft gij dan, mijnheer; een goede pen is soms meer waard dan een halve armee". JW kocht de krant toen terug. Door zijn toonaangevende krant had hij contacten met ministers en de Koning.

 

Tijdens een vakantiereis op een stoomboot op de Rijn is JW 's nachts van boord gevallen en verdronken. De familie loofde een hoge prijs voor het vinden van zijn lichaam. Drie maanden later overleed zijn vrouw. JW was toen hij stierf een rijk man. Alleen al de verkoop van zijn krant waar hij toen nog voor de helft eigenaar van was leverde al fl. 260.000 op.

 

Het voornoemde boek van Jaco Schouwenaar Tussen Beurs en Politiek (ISBN 90-5333-874-8) is verkrijgbaar via de bibliotheken. Hieronder de achterkaft van het desbetreffende boek.

 

 


 

 

3-12-2007  Nieuwe stamboom Heijndric Bijvoets

 

Caspar Bielok leverde ons recent een familietak met zo'n 40 familieleden die nog niet voorkomen in een van onze stambomen.

 

Het oudste familielid is geboren rond 1580 en woonde in 's Gravenmoer.

De meeste afstammelingen woonden later in Roosendaal.

 

 

Weet u nog waar 's Gravenmoer ligt?

 

Om u te oriënteren:

- Links boven:   De Biesbosch, Geertruidenberg

- Rechtsboven:  Heusden

- Linksonder:     Breda

- Rechtsonder:  Tilburg

 

Geel omcirkeld ligt 's Gravenmoer

 

 

 

Klik op nevenstaand landkaartje om deze vergroot weer te geven.

 

 

Caspar leverde daarbij vele aktes uit het archief in Tilburg. Deze aktes zijn door ons opgenomen in het artikel: De stamboom van Heijndric Bijvoets uit 's Gravenmoer

 

Aan de hand van deze gegevens van Caspar Bielok kon een mooie stamboom worden vervaardigd. Tot ons verdriet kon deze stamboom echter niet gekoppeld worden aan een van de ons reeds bekende stambomen. We waren dus helaas verplicht om een nieuwe stamboom op te nemen. Deze hebben we genoemd naar de stamvader Heijndric Bijvoets en is als kant en klare stamboom opgenomen in paragraaf B3 van onze website en kan direct opgeroepen worden door te klikken op:

Heijndric Bijvoets

 

 


2-12-2007  Wie is Petronella Houtkamp (Haarlem)

 

Het is bekend dat we nog een aantal familieleden kennen die nog niet gerelateerd kunnen worden aan een van de stambomen. Al deze familieleden zijn opgenomen in de zogenaamde Verzameling Buijyvoets.

Oorspronkelijk zaten in deze Verzameling complete kleine stambomen die echter langzamerhand allemaal overgeheveld konden worden naar een van de gepubliceerde stambomen.

De "grootste stamboom" die momenteel nog in de Verzameling is opgenomen betreft Johannes Bijvoet en hun afstammelingen.

 

Aangezien het hier een familie betreft die in de 19e eeuw in Haarlem woonde hopen we dat een van onze leden wat meer gegevens over deze familie kan verstrekken, zodat ook deze familie eindelijk overgeheveld kan worden uit de Verzameling Buijyvoets naar een van de ons bekende stambomen.

 

Om deze familietak te bestuderen, klik op:

Afstammelingen van Johannes Bijvoet en Petronella Houtkamp

 

N.B.: Zie het vervolg in Het Laatste Nieuws van 20 mei 2009

 


11-11-07  Annie vertelt over haar grootvader

 

Op onze website is al eerder verhaald over de markante figuur George Bijvoet of De Vuist, orgeldraaier in de dertiger jaren (van de vorige eeuw) in de Jordaan in Amsterdam. Verwezen wordt naar Het Laatste Nieuws van 27-9-2005.

 

Een paar jaar jaar geleden is Evert van Buuringen lid geworden van de B&B Stichting. Evert is een achterkleinzoon van George Bijvoet de orgeladraaier. Dit jaar is ook lid geworden zijn moeder Annie Bijvoet uit Haarlem. Annie is dus de kleindochter van George Bijvoet.

 

George zittend op de plank van zijn orgel De Spinazieketel

 

 

De drie neven uit Overveen zijn tijdens de 2e wereldoorlog, dus zo'n 65 jaar geleden, op bezoek geweest bij George Bijvoet in de Tuinstraat in de Jordaan in Amsterdam.

Vermoedelijk was George niet thuis en nam Annie Bijvoet de honneurs waar. Ze verstrekte zo goed mogelijk gegevens over haar vader en grootvader, maar de neven uit Overveen konden toen geen enkele familieverband vinden. De B&B Stichting heeft een paar jaar geleden achterhaald dat George en zijn familie behoorde tot de stamboom van stamvader Arien Bijvoet.

 

Tuinstraat, Jordaan, Amsterdam

 

 

In navolging van mijn ooms uit Overveen ben ik (Leo Bijvoet) opnieuw op bezoek geweest bij Annie Bijvoet, nu in Haarlem. Ze heeft mij vele gegevens kunnen verstrekken over haar grootvader. Ook mocht ik van haar lenen het prachtige boek Glorieuze Orgeldagen van F. Wieffering. In dat prachtige boek zijn foto's opgenomen van 122 (honderdtweeentwintig) orgels. Naast technische gegevens zijn in de tekst grandioze verhalen opgenomen van bijbehorende orgeldraaiers. Als je dit boek leest, dan weet je alles over het leven in de dertiger jaren in de Jordaan van Amsterdam.

 

Met de verkregen gegevens kon het artikel over George Bijvoet op onze website tot een gaaf geheel worden verwerkt. Het artikel heet De Vuist aan het Orgel en is opgenomen in paragraaf C1 van onze website.

Om het artikel te lezen klik hier.

 


3-11-07   Verslag familiebijeenkomst 15-9-2007

 

Zoals in de vorige ledenvergadering afgesproken werd de saaiheid van een ledenvergadering meer interessant gemaakt voor de leden van de B&B Stichting door familiegerelateerde evenementen in te bouwen.

 

De dag werd daarom s'morgens begonnen met een rondleiding door Olav Bijvoet in de nieuwe Sint Bavo te Haarlem langs de kunstwerken van zijn vader Han Bijvoet.

 

 

Een diavoorstelling van deze rondleiding is opgenomen op onze website in paragraaf  C4-FOTOALBUM.

U kunt de rondleiding ook direct zien door hier te klikken.

 

Na de rondleiding in de basiliek in Haarlem werd verhuisd naar Restaurant Roozendaal te Overveen alwaar de lunch werd gebruikt.

 

De lunch werd gelardeerd met een powerpointpresentatie waarin uit de doeken werd gedaan hoe afstammelingen van Dierick Beyvoets uit Neerpelt via Alkmaar in Bloemendaal en Overveen terechtgekomen zijn.

 

 

De powerpointpresentatie is opgenomen als artikel in paragraaf C1 van onze website.

U kunt de presentatie ook direct zien door hier te klikken.

 

Als sluitstuk van de dag werd de ledenvergadering gehouden. Het verslag van deze vergadering is opgenomen in paragraaf A1 van onze website.

U kunt het verslag van de ledenvergadering 2007 ook direct inzien door te klikken op het webadres:

http://www.bijvoet.org/A1_Stichtingszaken/stichtingszaken.htm#Ledenvergaderingen

 


 

23-10-2007  Meesterdief Alwin Bijvoet

 

 


17-10-2007 Wellcome to Ella Grace Byvoet

 

Using hyperlink SUGGEST in our genealogic program we received an email about the birth of Ella Grace Byvoet.

Congratulations to the parents Peter Byvoet and Andrea Conlan, Ballarat, Australia.

 

 

A marvellous exemple how fast we can put a new family member in our database. Ordering now a book of the Family Tree of Arien Bijvoet, you can see directly:

 

 


22-9-2007  Wie kent schilderes Jo Bijvoet ?

 

Van Ger Neuijen ontvingen wij nevenstaande foto van een krijttekening/aquarel, vervaardigd en ondertekend door Jo Bijvoet.

 

Om de krijttekening vergroot weer te geven dient men te klikken op de foto hiernaast.

 

Voor een vergroting van de handtekening op het schrilderij, klik hier

 

Zijn vraag is of Jo Bijvoet familie van ons is (uiteraard) en wie van de familie Jo Bijvoet kent en meer over haar weet te vertellen.

 

Ger Neuijen heeft vanaf circa 1965 een Krijttekening / Aquarel (achter glas) in bezit, ondertekend door Jo Bijvoet en voorstellende een hond, die zojuist een pop (kind) uit een brandend huis heeft gered. Hij heeft dit schilderij op jonge leeftijd als dank van kunstschilderes Maria Kruisen gekregen die (bleek later) zeer arm was. Hij heeft het schilderij gekregen omdat hij als kind altijd vlees meebracht voor haar hondjes.

Zie ook: http://www.kruysenhuis.nl/menu_maria.html 

 

Maria Kruysen heeft volgens deze website lange tijd in Gemert gewoond en gewerkt. In onze database zijn een 10-tal familieleden geboren in Gemert. Deze familieleden behoren allen tot de familietak van Stamvader Buijvoets. Daarbij is op dit moment de enige die mogelijk in aanmerking komt de hier gezochte Jo Bijvoet te zijn:

Johanna Wilhelmina Mathea Bijvoet, geboren 8-11-1913 in Gemert.

 

Vraag is ook of deze Jo Bijvoet dezelfde is als genoemd in het boek van schrijver Cor Lindeman. Dit boek heeft als titel:

De Duiventil, een spannend verhaal voor jonge meisjes

met tekeningen van Jo Bijvoet

(geïllustreerde meisjesbibliotheek no. 61 12)

 

Luca Hofstee:

Dank zij de enorme kennis die Luca Hofstee heeft van onze familie (hij is de auteur van het bekende blauwe boekje) is schilderes Jo Bijvoet terecht.

Het is Joanna Elisabeth Agnes Bijvoet, geboren 22 januari in Alblasserdam en woonachtig geweest in Oisterwijk. Haar vader was Ir Jan Jacob Willem Bijvoet, geboren huize Tetterode te Overveen en directeur van een scheepswerf in Dordrecht. Haar moeder heette Maria Anastasia Vervoort uit Leiden.

 

Frits Fassaert

Beste Familie,
Jo Bijvoet was in de tweede wereldoorlog bij mijn ouders in pension. Wij woonden toen in Oisterwijk op de Lind 32. Zij gaf in Tilburg op de academie les in schilderen en tekenen. Zij heeft van mij als zevenjarige knaap een portret geschilderd, wat ik zelf heel mooi vind. Tevens heb ik van haar een schilderstuk met goudsbloemen in een vaas, wat ook tijdens haar verblijf bij ons geschilderd is. Ik denk dat zij daarmee de huur van haar pension betaald heeft.
Met vriendelijke groet, frits fassaert, Oostburg.

 

 

Voor de gegevens van Jo Bijvoet in onze database; klik hier

 

 


18-9-2007  Voornaam stamvader gezocht

 

Stamvader van de vroegere Brabantse tak (in België en Nederland) was tot voor een paar jaar geleden Antonius Buijvoets. Daarna ontdekten we dat Antonius nog drie broers en een zus had. Een kind kan (na enige voorlichting) begrijpen dat er dan ook een vader geweest moet zijn. Deze vader is ook hard nodig om een stamboom te kunnen tekenen zoals hieronder weergegeven.

Aangezien we de voornaam van deze vader niet weten, hebben we hem de voornaam "stamvader" gegeven.

En dit nu levert verwarring op en jaloezie bij de andere familiestambomen.

We zoeken dus een betere voornaam voor deze stamvader.

 

Wij hebben het idee dat een echte genealoog uit de voornamen van de kinderen en de kleinkinderen van de stamvader een enigszins gefundeerde voornaam weten te verzinnen voor deze stamvader. Hierbij te bedenken dat de kinderen en de kleinkinderen niet in volgorde van leeftijd konden worden geplaatst.

Stuur uw oplossing met toelichting naar info@bijvoet.org

 


12-9-2007  - Denk eens mee a.u.b.

 

Deze week de brief van de heer Van den Berg uit 1998 weer eens boven water gehaald. De heer Van den Berg is de man die destijds een deel van het Historisch Kadaster Alkmaar (HKA) op CD-rom heeft uitgebracht (nu ook op Internet voor iedereen toegankelijk). Een oud deel van het HKA was in 1998 nog onder beheer van de heer Van den Berg en hij heeft toen een aantal genealogische gegevens uit het kadaster voor ons uitgezocht. Al die gegevens zijn door ons verwerkt in de database, maar een van de teksten was ons niet geheel duidelijk.

Het gaat om de volgende tekst:

 

 

De volgende personen zijn nog niet in onze database opgenomen, omdat ons onduidelijk is hoe ze in de stamboom passen. Het betreft Maytje Tuynman en haar kinderen Dominicus a Roy en Johannes a Roy.

Vooral willen we weten wie en wat houdt in: "....de vrienden (=bloedverwanten) aan moederszijde...."?

 

Het gaat hier om een erfenis van Nicolaas van Bloemendael (ongetrouwd of zonder kinderen?), herbergier van "De Rode Leeuw" in Alkmaar en de enige zoon van Reyer Claes. De grootvader van Nicolaas was de rijke bleker Claes Bra uit Bloemendaal. Deze Claes had de herberg "De Rode Leeuw" ook voor zijn zoon Reyer gekocht.

Onze belangrijke voorouders Hendrik en Lambert Bijvoet (van de stamboom van Dierick Beyvoets) waren zo slim om met de dochters van deze Claes Bra te trouwen. Op die manier is onze familie in het zadel geholpen om te groeien als blekers in Bloemendaal.

 

Alle verder genoemde personen uit het HKA zijn al in onze database opgenomen.

Het familieverband is goed te zien in de uit de database gegenereerde stamboom van Claes Bra:

 

 


9-9-2007  Katie Bijvoet is een pop

 

Alle leden van de Bijvoet & Byvoet Stichting doen hun uiterste best om de stamboom van de familie te vervolmaken.

 

Het hele internet wordt afgestruind op zoek naar familieleden uit vroeger eeuwen.

 

Het kost heel wat uren, maar het is daarbij heel interessant om de website van het

Regionaal Archief Alkmaar te doorzoeken.

 

 

 

 

Wie schetst onze verbazing dat in de digitale stamboom zelfs poppen met de naam Bijvoet in de stamboom worden opgenomen.

 

Alhowel een pop van een vlinder al iets doet vermoeden, hebben we toch de digitale helpdesk van het Regionaal Archief te Alkmaar om opheldering gevraagd. Een email gezonden en een dag later kregen we keurig het volgende antwoord:

Geachte heer Bijvoet,

Hartelijk dank voor uw reactie. De opmerking is door de invoerder overgenomen uit de bron en het duidt erop dat Caetje ingebakerd en waarschijnlijk tussen de 0 en 2 jaar oud was bij haar overlijden.

Met vriendelijke groet, T.M. Veken

Mevrouw Veken, en ook alle "invoerders" van het archief te Alkmaar, hartelijk bedankt.

 


7-9-2007  Jules Verne verhaalt over Bijvoet

 

Jan Bijvoet uit Michigan kwam de naam Bijvoet tegen in het boek HET GEHEIMZINNIGE EILAND van Jules Verne.

 

In het artikel op onze website Betekenis van Bijvoet zijn ook de bladzijden 80 en 82 opgenomen uit dit boek om het verband te kunnen zien waarin onze familienaam gebruikt werd.

 

De boeken van Jules Verne zijn oorspronkelijk in het Frans uitgegeven. Het boek heeft daarbij als titel: "L’Ile mystérieuse". Onze Franstalige leden worden verzocht in hun boekenkast even op te zoeken welke naam Jules Verne in de oorspronkelijke Franse uitgave gebruikte.

Uw oplossing kunt u zenden aan: info@bijvoet.org.

 


15-8-2007 Jeanette Nicole Baljeu

 

Onze ledenadministratie is niet wat het moet zijn. Bij het zenden van een email aan alle leden kregen we een van de emails als onbestelbaar retour. Dat was het emailadres van Jeanette Nicole Baljeu, maar we weten niet welk lid dit is (of was). Als iemand iets naders weet, dan graag bericht aan info@bijvoet.org.

 


2-8-2007

UITNODIGING

VOOR HET BIJWONEN VAN DE

ALGEMENE LEDENVERGADERING

VAN DE BIJVOET & BYVOET STICHTING I.O.

WELKE GEHOUDEN ZAL WORDEN OP

ZATERDAG 15 SEPTEMBER A.S.

IN OVERVEEN / BLOEMENDAAL BIJ HAARLEM

 

DE AGENDA VOOR DEZE DAG IS ALS VOLGT:

 

10.30 - 11.30 uur

Ontvangst in de kelders van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo aan de Leidsevaart te Haarlem met koffie en familiepraat

11.30 - 12.30 uur

Rondleiding door de kathedraal met toelichting op de vele kunstwerken van Han Bijvoet door zijn zoon Olav Bijvoet.
Zie het artikel
Kunstenaar Han Bijvoet in rubriek C1 van onze website. Een samenvatting van het artikel is ook te vinden in de laatste uitgave van De Buijyvoets Bode.

13.00 - 14.00 uur

Familiepraat gelardeerd met belegde broodjes in Restaurant Roozendaal in Overveen.

14.00 - 14.30 uur

Presentatie over de wijze waarop Overveen en Bloemendaal bakermat geworden zijn van de blekersfamilie en later de bloembollenfamilie Bijvoet.

14.30 – 15.30 uur

Algemene ledenvergadering 2007.

De agenda voor deze vergadering is standaard en te vinden in rubriek A1 van onze website. Ook de notulen van de vorige vergadering zijn hier te vinden.

15.30 - 16.30 uur

Informele uitloop van de dag met familiepraat onder het genot van een borrel

(voor eigen rekening).

 

Voor de lunch, koffie, thee en limonade wordt u een eigen bijdrage gevraagd van

€ 15,-- per persoon, welke op de dag zelf gepast kan worden voldaan bij Louk Bijvoet die de organisatie van deze dag op zich genomen heeft.

 

Als u deze dag bij wilt wonen, dan wordt u verzocht dit zo spoedig mogelijk op te geven door invulling van het on-line formulier (klik hier)

 

Als u zich al eerder heeft opgegeven, dan hoeft het niet nogmaals, maar het mag wel (voor de zekerheid of als u alsnog met partner komt).

 

Met vriendelijke groet,

namens het bestuur van de Bijvoet & Byvoet Stichting,

Leo Bijvoet

 

Voor routebeschrijving (pdf document om te printen) klik hier

 


27-7-2007

Nieuwe uitgave van

De Buijyvoets Bode

al op de deurmat gevonden?

 

 

Vorige week heeft Michel Buijyvoets uit Doetinchem weer een nieuwe uitgave van

De Buijyvoets Bode het licht laten zien.

 

 

Als alles goed gegaan is dan heeft u als lid van de Bijvoet & Byvoet Stichting dit 2e nummer van De Buijyvoets Bode een paar dagen geleden op de deurmat gevonden.

 



» Allemaal zien         » Dia voorstelling